Tahran’da Nasreddin Hoca Anıldı

Tahran’da Nasreddin Hoca’nın İslam Coğrafyasındaki Etkisi Anıldı

Tahran’da düzenlenen “Kültürümüzün Ortak Sesi Nasreddin Hoca” etkinliğinde, Anadolu’nun meşhur fıkra ve hikayeleriyle İslam dünyasında tanınan Nasreddin Hoca’nın anısına bir araya gelindi.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) konferans salonunda gerçekleştirilen etkinliğe Tahran Büyükelçisi Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, İran ve Türkiye’den gelen akademisyenler, öğrenciler ve birçok davetli katıldı.

Programın açılış konuşmasında Büyükelçi Kırlangıç, Nasreddin Hoca’nın Türk ve İslam dünyalarında ortak bir tarihi figür olduğunu vurgulayarak, onun anısını yaşatmak amacıyla Tahran’da bir araya geldiklerini belirtti.

Nasreddin Hoca’nın Balkanlar’dan Türkistan’a kadar geniş bir coğrafyada tanındığını dile getiren Kırlangıç, hikayelerinin yıllardır insanlar arasında dilden dile dolaştığını ifade etti.

Büyükelçi, “Nasreddin Hoca, Anadolu’da din ve devlet adamı olarak bilinse de, şöhreti sadece Anadolu ile sınırlı değil, dünya üzerinde birçok kültür tarafından benimsenmiştir.” şeklinde konuştu.

Kırlangıç, Nasreddin Hoca’nın fıkralarında toplumun karşılaştığı zorlukları ve adaletsizlikleri ele aldığını belirterek, “Hikayelerinde dönemin otorite figürlerine yönelik yaptığı hiciv, toplumun vicdanını yansıtmıştır.” dedi.

Nasreddin Hoca fıkralarının dünya çapında sayısının belirsiz olduğunu dile getiren Kırlangıç, bu fıkraların derlenmesi için çalışmaların yapılması gerektiğini ve EİT’nin bu konuda akademik destek sağlayabileceğini belirtti.

Konferansta konuşmacı olarak yer alan Türkiye’den Prof. Dr. Seyfullah Yıldırım ve İran’dan Prof. Dr. Abbas Ahmedvend ile Fatma Perçekani, Nasreddin Hoca’nın Türkiye, İran ve İslam dünyasındaki etkilerini ele aldı.

Programın sonunda konuşma yapan Prof. Dr. Yıldırım, Nasreddin Hoca’nın farklı coğrafyalarda farklı isimler altında anıldığını belirterek, onun mizahi yeteneğinin geniş kitlelere hitap ettiğini söyledi.

Konferansın sonunda Farsça’dan İngilizce’ye çevrilen ve Nasreddin Hoca’nın hikayelerinden bazılarını içeren kitabın tanıtımı yapıldı.

Related Posts

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna ile 2. tur barış görüşmelerinin yakında yapılacağını doğruladı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna ile 2. tur barış görüşmelerinin yakında yapılacağını doğruladı

250 bin dolarlık ölüm: Titan denizaltısının son anları ortaya çıktı

BBC ile paylaşılan görüntüler, Titan denizaltısının çöküş seslerini ortaya koyuyor. Titan, 5 kişilik seçilmiş yolcusuyla Titanik’in enkazını keşfetmeye giderken patlamıştı.

Türkiye-Suriye Üniversitesi açılıyor: ‘Bilimsellikten uzak siyasi bir proje’

İktidarın Suriye’de üniversite açma adımını değerlendiren Eğitim Sen Genel Yükseköğretim ve Eğitim Sekreteri Evrim Gülez, “Ülkemizdeki üniversitelerde anti-demokratik uygulamalar ortadayken Suriye’de seçkin bir üniversite kurulacağı iddiasının hiçbir inandırıcı tarafı yok. İktidarın Suriye siyasetinde rol oynayabilmek adına böyle bir projeyle ortaya çıkması ne Türkiye ne de bölge halklarının yararına atılan bir adımdır” dedi.

Ulaşılamayan adam evinde ölü bulundu

Mardin’in Mazıdağı ilçesinde yakınlarının haber alamadığı Sıddık Demirel (80), yalnız yaşadığı evinde ölü bulundu.

AKP’li Güneş rektör atamalarını böyle savundu: ‘Seçimle göreve gelmek baskı oluşturuyor’

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuşan AKP Uşak Milletvekili İsmail Güneş, “göreve seçimle gelmenin seçmen baskısı oluşturduğunu ve bu nedenle hatalı kararlar verilebildiğini” ileri sürdü. Güneş “EYT doğru bir karar mı arkadaşlar?” dedi.

ABD’yi karıştıran 400 milyon dolarlık uçak krizi! Erdoğan ayrıntısı

ABD Başkanı Donald Trump, geçtiğimiz hafta Körfez turu düzenlendi. Katar Emiri Al Sani, 400 milyon dolar değerindeki Boeing 747-8’i ABD Başkanı Donald Trump’a hediye etti. Hediye edilen uçak, ABD’de kriz çıkardı. Donald Trump, eleştirileri, “Bunu …