Kolon kanserine karşı savaş açıyor! İşte bağırsaklarınızı kalkan gibi koruyan o mucize…

Kolon Kanserinden Korunmada Sağlıklı Beslenme Önemli

Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Salih Can Çelik, kolon kanserine karşı korunmada sağlıklı beslenmenin önemini vurgulayarak, yeterli miktarda posa alımının bağırsak içindeki zararlı maddelerin temas süresini kısaltarak kansere karşı koruyucu bir kalkan görevi gördüğünü belirtti. Çelik, kolon kanseri riskini azaltmak ve sağlıklı bir yaşam sürmek için posalı besinleri hayatımıza dahil etmemiz gerektiğini söyledi.

Posalı (Lifli) Gıdalar Bağırsakları Koruyor

Posalı gıdaların sindirim sistemi üzerinde olumlu etkileri olduğunu ifade eden Opr. Dr. Çelik, posalı yani lifli besinlerin bağırsak hareketlerini düzenleyerek sindirimi kolaylaştırdığını ve zararlı toksinlerin bağırsaklardan atılmasına yardımcı olduğunu söyledi. Aynı zamanda bağırsak florasını destekleyerek kolon kanseri riskini azalttığını belirtti.

İşte, Lif Açısından Zengin O Besinler…

Kolon kanserinden korunmada günlük beslenmede lifli gıdalara yer vermenin büyük önem taşıdığını vurgulayan Çelik, brokoli, lahana, havuç, kabak gibi sebzelerin; elma, armut, böğürtlen, avokado gibi meyvelerin; mercimek, nohut, fasulye gibi baklagillerin; yulaf, kepekli ekmek, bulgur gibi tam tahılların; badem, ceviz, fındık gibi kuruyemişlerin bağırsaklar için faydalı olduğunu söyledi. Günlük lif tüketiminin kadınlar için yaklaşık 25 gram, erkekler için ise 38 gram olmasının önemli olduğunu belirtti.

Akdeniz Diyeti Kolon Kanseri Riskini Azaltıyor

Bilimsel araştırmalarda Akdeniz diyetinin kolon kanseri riskini azalttığını belirten Opr. Dr. Salih Can Çelik, sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemenin ve ideal kiloda olmanın önemli olduğunu söyledi. Akdeniz diyetinin kolon kanseri riskini azalttığı ve bu diyetle ilgili yapılan çalışmaların olumlu sonuçlar verdiğini belirtti.

Bu Belirtileri Asla Göz Ardı Etmeyin!

Erken teşhisin kolon kanserini tedavi edebileceğini hatırlatan Çelik, dışkılama alışkanlıklarında değişiklikler, ishal, kabızlık, bağırsak hareketlerinde düzensizlikler, tam boşalamama hissi gibi belirtilere dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Dışkıda kan görülmesinin önemli bir uyarı işareti olduğunu vurgulayan Çelik, karın ağrısı, kramp tarzında sancılar, şişkinlik, gaz problemlerinin de kolon kanseri belirtileri arasında yer aldığını belirtti.

50 Yaş Üstü Düzenli Taramadan Geçmelidir

Opr. Dr. Çelik, kolon kanserinde erken teşhisin hayati önem taşıdığını ve kolonoskopinin en etkili tarama yöntemi olduğunu belirtti. Özellikle 50 yaş ve üzeri bireylerin düzenli tarama yaptırmasının önemli olduğuna değinen Çelik, kolon kanseri riskini azaltmak için posalı besinleri hayatımıza dahil etmemiz ve düzenli sağlık kontrollerini aksatmamamız gerektiğini vurguladı.

Related Posts

30:30:30 diyeti: Ayda 6 kilodan fazla vermenize yardımcı oluyor

Diyetisyen Emma Bardwell, bir ayda 6 kilodan fazla verdiren 30:30:30 diyeti hakkında bilgi verdi.

Grip mevsimi uzadı

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden (NKÜ) Doç. Dr. Mustafa Doğan, 2025’te grip mevsiminin oldukça uzadığını belirterek, “Mayıs ayının ortalarında olmamıza rağmen hala hatırı sayılır sayıda üst solunum yolları şikayeti ile hastalar hastanelere başvurmakta, sağlık kuruluşlarına başvurarak destek istemekteler” dedi.

Polikistik Böbrek Hastalığı Tedavisi

Polikistik böbrek hastalığı (PBH), toplumda yeterince tanınmayan ancak yaşam kalitesini ciddi biçimde etkileyebilen, genetik kaynaklı bir böbrek rahatsızlığıdır.

Her gün tüketiyorsanız fark etmeden karaciğerinizi bitiriyorsunuz!

Protein tozu kullanımı son yıllarda gençler arasında büyük bir hızla yayılıyor. Ancak uzmanlar, bilinçsiz tüketimin karaciğer yetmezliğinden böbrek hasarına, hatta ölüme kadar varan ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtiyor.

Yurtdışı seyahatlerinde aşı ve sağlık danışmanlığı artık ücretsiz

Sağlık Bakanlığı’na bağlı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye genelinde faaliyet gösteren 56 Seyahat Sağlığı Merkezi’nde yurt dışına çıkan Türk vatandaşlarına gidecekleri ülkelerin sağlık risklerine yönelik ücretsiz olarak bireysel danışmanlık hizmeti sunuluyor.

Ani hava değişimi psikolojinizi bozabilir!

Klinik Psikolog Fulda Koyun Karaçiçek, güneşli havadan birden yağışlı havaya geçme gibi dalgalanmaların psikoloji üzerinde çok büyük etkilere sahip olduğunu belirterek, “Beyindeki serotonin düzeyleri değişebilir. Bu da motivasyon bozukluğuna, huzursuzluğa ve hafif depresif belirtilere yol açabilir” dedi.