Bilişim ve yazılımda ihracatçı olduk

Son yıllarda hızla büyüyen yazılım sektörü, uluslararası başarısıyla dikkat çekiyor. Ticaret Bakanlığı verilerine göre, bilişim ihracatımız geçen yıl 4,9 milyar dolar oldu. Bu rakamın yüzde 90 kadarını yazılım ve ona bağlı sektörler gerçekleştirdi. 30’un üzerinde ülkeye ihracat yapan ve 1 milyondan fazla kullanıcıya ulaşan Bimser firmasının CEO’su Murat Atıcı ile yazılımdaki son gelişmeleri konuştuk. Atıcı’ya göre, Türkiye konumu itibarıyla Orta Doğu, Güney ve Orta Avrupa, Kafkasya ve hatta Orta Asya gibi yazılım ürünlerini kolayca pazarlayabileceği geniş bir coğrafyanın ortasında yer alıyor.

MARKALI ÜRÜN LAZIM

Türk yazılım sektörünün potansiyelinin altında kaldığına dikkat çeken Atıcı, “En önemli sorunlarımızın başında markalaşma geliyor. Yazılımcılarımızın önemli bir bölümü ürün geliştirmek veya marka oluşturmak yerine yerli firmaların projelerine yöneliyorlar. Markalaşma olmayınca ihracat istenilen sıçramayı yapamıyor. Teknoloji ihracatçısı bir ülke olabiliriz, önemli potansiyele sahibiz. Türkiye, bunu savunma sanayiinde başardı, yazılımda da potansiyelimiz var” ifadelerini kullandı.

30 ÜLKEYE İHRACAT

Atıcı, küresel pazarlarda tutunmak için şirketlerin sabırla ürün geliştirmesi gerektiğini vurguladı. Atıcı, “Önemli merkezlerde ofis açmak ve iş ortaklıklarına yönelmek önemli. ABD ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde ofislerimiz var. Orta Doğu ve Türki Cumhuriyetleri ağırlıklı olmak üzere 30’a yakın ülkeye yazılım ihracatı yapıyoruz. Afrika’da bile müşterilerimiz var” diye konuştu. Atıcı, kıtanın bilişim açısından yatırıma ihtiyaç duyduğunu belirterek yerli yazılım şirketleri için önemli fırsatlar barındırdığını dile getirdi.

YAPAY ZEKA SAYESİNDE VERİMLİLİK

Yapay zekâ tarafında sektörde önemli gelişmeler olduğuna dikkat çeken Murat Atıcı, şunları söyledi: “Yapay zekâ sayesinde bir senede geliştireceğimiz uygulamayı 6 ayda yapabiliyoruz. Üçte 1 oranında verimlilik artışı öngörüyoruz. Araştırmalara göre, 2030 yılında yapay zekâ kaynaklı 16 trilyon dolarlık ekonomi oluşacak. Bu ekonomik büyüklüğün üçte biri verimlilik artışından gelecek. Ülkemizde 10 bine yakın yazılım şirketi bulunuyor ve yapay zekayla ilgilenen firma sayısı ise 70 bin civarında. Bunların sektöre ciddi katkı yapmasını bekliyoruz. Teknoloji yatırımları ciddi sermaye gerektiriyor. Oysa ki yazılım farklı. 2023’te 4 milyar dolar civarındaki ihracatımızın yüzde 90’ı yazılımdan geldi. Yapmamız gereken bunu 10 milyar doların üzerine çıkarmak.”

Related Posts

Arch Linux kullanıcılarına önemli uyarı

Arch Linux’un kullanıcıya açık paket deposu AUR’da yayımlanan üç farklı yazılım paketinin kötü amaçlı yazılım barındırdığı ortaya çıktı. Topluluk tarafından hızla tespit edilen bu yazılımlar, Arch Linux geliştiricileri tarafından 18 Temmuz 2025’te …

Teknofest kapsamında OSB ile bu yıl ilk defa “Mesleki Yetenek Yarışması” düzenlenecek

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Teknofest kapsamında Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) ile bu yıl ilk defa “Mesleki Yetenek Yarışması” düzenleyeceklerini belirterek, “Yarışma, mesleki ve teknik lise öğrencileri, üniversite düzeyindeki katılımcılar, mezunlar ve sahada deneyim kazanmış ustaların katılımına açıktır.” ifadesini kullandı.

Cyberpunk 2077 artık Mac’te

CD Projekt Red, uzun zamandır beklenen duyuruyu yaptı: Cyberpunk 2077: Ultimate Edition artık Apple Silicon işlemcili Mac’lerde oynanabiliyor. En az 16 GB birleşik belleğe sahip olan kullanıcılar, macOS 15.5 veya üzeri sürümlerle oyunu …

Hemen telefonunuza koşun: Milyonlarca kullanıcıyı etkileyen tehlikeli güvenlik açığı uyarısı yapıldı

Güvenlik uzmanları, milyonlarca Android ve iPhone kullanıcısını savunmasız bırakan tehlikeli bir güvenlik açığı için acil durum uyarısı yayınlayarak, herkesi telefonlarında derhal önlem almaya çağırdı.

Apple’dan Vision Pro 2 geliyor

Apple’ın artırılmış gerçeklik başlığı Vision Pro için ilk donanım güncellemesi yaklaşıyor.Apple ile ilgili öngörülerinde sıklıkla haklı çıkan Mark Gurman’ın aktardığı bilgilere göre, yeni Vision Pro modelinde performansı önemli ölçüde artıran M4 işlemci kullanılacak. Şu anki modelde ise M2 işlemci bulunuyor.

Türkiye’nin de aralarında olduğu 30 ülkenin katkısıyla geliştirildi: Yeni nesil meteoroloji uydusu MTG-S1 uzaya başarıyla fırlatıldı

Avrupa’nın yeni nesil hava gözlem uydusu MTG-S1, ABD’nin Cape Canaveral Üssü’nden uzaya gönderildi. MTG-S1, Meteosat Üçüncü Nesil (MTG) Uydu Programı kapsamında önümüzdeki 20 yıl boyunca görev yapacak 6 uydudan biri olacak. Türkiye’nin kurucu üyesi olduğu Avrupa Meteoroloji Uyduları İşletme Teşkilatı (EUMETSAT) tarafından işletilecek uydu, hava tahmini, ani hava olayları takibi ve iklim izleme alanlarında önemli katkılar sunacak. Halihazırda EUMETSAT’ın işlettiği 9 uydudan elde edilen veriler, 30 üye ülkede meteorolojik tahminler ve erken uyarı sistemleri için etkin şekilde kullanılıyor. MTG-S1’in devreye girmesiyle bu kapasite önemli ölçüde artacak.