Kimse fark etmiyor ama bu hastalık geceleri sinsice başlıyor

Demans, çoğu zaman yaşlılıkla ilişkilendirilen bir hastalık olsa da başlangıç belirtileri genellikle gözden kaçabilir. Uzmanlar, bu hastalığın ilk işaretlerinin gece saatlerinde kendini gösterdiğine dikkat çekiyor. Geceleri uyku düzeninde yaşanan değişiklikler bu hastalığın erken evrelerinin habercisi olabilir ve bu durum çoğu zaman dikkat edilmeden geçer.

Demans, beynin zaman içerisinde gerilemesiyle ortaya çıkan bir grup semptomdur. Birçok kişi demansı genellikle hafıza kaybı veya kişilik değişiklikleri ile ilişkilendirir fakat başlangıç belirtileri daha ince olabilir. Alzheimer Derneği, demans hastalarının uyku düzenlerinde belirgin değişiklikler yaşayabileceğini vurguluyor. Bu değişiklikler, geceleri uykuya dalmakta zorluk, gece uyanmaları veya gündüzleri aşırı uyuma gibi semptomlarla kendini gösterebilir.

Uyku bozuklukları, demansın ilk işaretlerinden biri olabilir. Demanslı bireylerin uyku düzenleri genellikle bozulur, bu da onların yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir. Uykusuzluk gece boyunca sıklıkla uyanmalar veya dinlendirici bir uyku uyuyamamak gibi problemler, demansın bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. Özellikle 55 yaş üzerindeki bireylerde, beyin uykuyu kontrol eden bölgelerdeki işlevsellik kaybı nedeniyle uyku problemleri artabilir.

GECENİN ORTASINDA BELİREN UYARI İŞARETLERİ

Birçok kişi, demans belirtilerinin uyku düzenindeki bozukluklarla başladığını fark etmeyebilir fakat araştırmalar, gün boyunca giderek artan uykululuk ve gece uyku kalitesindeki azalmaların, bunama gelişme olasılığını iki katına çıkarabileceğini ortaya koyuyor. Neurology dergisinde yayımlanan bir çalışma, uykusuzluk ve gündüz aşırı uyuma gibi problemleri olan kişilerin, demans riskinin arttığını kanıtladı.

Beş yıl süren bir çalışmada, kadınların uyku alışkanlıklarındaki değişiklikler ile demans gelişme arasındaki bağlantı incelendi. Gece uyku kalitesinde azalma ve gündüz aşırı uykululuk, demans riski taşıyan kişilerin uykusundaki değişimlere işaret ederken, araştırmalar bu değişimlerin demansın erken işaretleri olabileceğini gösteriyor.

UYKU EKSİKLİĞİ DEMANS SEMPTOMLARINI KÖTÜLEŞTİREBİLİR 

Demans hastalarının uyku düzenindeki bozulma, genellikle yaşlılıkla ilişkilendirilse de, bu belirtiler daha genç yaşlarda da görülebilir. Yapılan araştırmalarda, uyku süresinin çok kısa ya da çok uzun olması, bilişsel bozukluk ve demans riskini artıran faktörler arasında yer alıyor. Özellikle orta yaşlarda ortaya çıkan kısa uyku süreleri, ilerleyen yıllarda demans riskini artırabilir.

Alzheimer ve demans uzmanları, uyku düzenindeki bozulmaların yalnızca yaşlı bireylerde değil, erken yaşta da dikkatle izlenmesi gereken bir uyarı işareti olduğunu belirtiyor. Bu değişiklikler, bir kişinin gündüz saatlerinde daha fazla uyuma isteği veya gece uyanmaları ile kendini gösterebilir. Zamanla, uyku eksikliği demans semptomlarını kötüleştirebilir ve tedavi sürecini zorlaştırabilir. Eğer uyku düzeninde anormal değişiklikler fark ediyorsanız, bir doktora danışmak faydalı olabilir. 

 

Related Posts

Yaz Sporları Yaparken Dikkat!

Yaz sporları yaparken dikkat! Uzmanlar, yaz sporları yaparken karşılaşılabilecek riskler konusunda sporcuları uyardı.

Kupada görünmeyen tehlike! Çatlaklardan mikrop sızıyor, kahve keyfi zehir olmasın

Porselen veya seramik ürünlerde gözle görülür çatlaklar fark ettiğinizde, bu eşyaları gıda ile temas ettirmekten kaçınmanız gerektiğini biliyor muydunuz? Çatlak kupalar, tabaklar ya da kaseler, nostaljik değerleri nedeniyle evlerimizde sıklıkla kullanılmaya devam ediyor. Ancak bu tür ürünlerin gıdalarla teması çok riskli. İşte detaylar.

Uzmanlar uyardı: Çocuklar arasında çok hızlı yayılıyor!

Çocuklar arasında hızla yayılan el, ayak ve ağız hastalığına karşı uyarıda bulunan Doç. Dr. Samet Özer, özellikle 5 yaş altı çocukların risk altında olduğunu belirterek, hastalığın belirtileri ve bulaşma yollarına karşı aileleri dikkatli olmaya çağırdı.

Gece yatmadan bir bardak için, ödemleri sabaha kadar eritin

Vücutta biriken ödem, sabahları şişkinlik ve yorgunlukla uyanmanıza neden olabilir. Ancak gece yatmadan önce içeceğiniz basit bir karışım, fazla sıvıların atılmasına yardımcı olarak güne hafif başlamanızı sağlayabilir.

Çocuklarda yazın sık görülen tehdit: Gastroenterit

Kahramanmaraş’ta görev yapan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Rıza Namlı, yaz aylarında çocuklarda sıkça rastlanan gastroenterit vakalarına karşı aileleri uyardı. Özellikle bebekler ve bağışıklık sistemi zayıf çocuklar için tehlikeli olabilen bu hastalık, ciddi sıvı kaybına neden olabiliyor.

Varis şikayetleri yaz aylarında artıyor! Bacaklarınıza sabah ve akşam soğuk su tutun

Bacaklarda ağrı veya yanma hissi, özellikle gün sonunda artan yorgunluk, gece krampları, genellikle ayak bileklerinde şişlik, varisli damarlar üzerinde kaşıntı… Sıcak havanın damarların genişlemesine neden olduğuna ve bu tablonun da damar içindeki basıncı artırarak yakınmaları tetiklediğine dikkat çeken Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Arnaz, varis hastalarına 10 önemli yaz önerisinde bulundu.