Kalp krizi bazı belirtilerle ortaya çıkıyor

Sağlık Haberleri

Kalp krizi, kalbe kan akışının ani biçimde kesilmesi sonucu ortaya çıkar ve zamanında müdahale edilmezse ciddi sonuçlar doğurabilir. Bu sebeple, erken belirtileri tanımak büyük önem taşır.

KALP KRİZİ NEDEN VE NASIL OLUŞUR?

Kalp krizi, koroner arterlerdeki tıkanıklık nedeniyle kalp kasına giden kan akışının azalması veya tamamen kesilmesi sonucunda gelişen doku ölümüdür. Bu durum, kalp kasının hasar görmesine ve ölmesine yol açabilir. Kan akışındaki azalma sadece kalp için değil, tüm vücut için ölümcül olabilir.

EN SIK GÖRÜLEN BELİRTİLER

1. Göğüs Ağrısı

Genellikle en yaygın belirtidir.

Göğüs bölgesinde baskı, sıkışma, yanma veya dolgunluk hissi yaşanabilir.

Ağrı aniden başlayabilir ve uzun sürebilir.

Dinlenme ile geçmeyebilir.

2. Üst Vücut Ağrısı

Ağrı sadece göğüs bölgesinde değil, omuzlar, kollar (özellikle sol kol), sırt, boyun ve çene gibi bölgelerde de hissedilebilir. Kadınlarda bu belirtiler bazen göğüs ağrısından daha belirgin olabilir.

3. Nefes Darlığı

Nefes darlığı, egzersiz sırasında veya dinlenme halinde meydana gelebilir. Göğüs ağrısı ile birlikte veya tek başına görülebilir.

4. Soğuk Terleme

Hızla başlayan ve açıklanamayan soğuk terleme de belirtiler arasındadır.

5. Mide Bulantısı veya Hazımsızlık

Özellikle kadınlarda, kalp krizi mide rahatsızlıkları gibi hissedilebilir. Bulantı, kusma ve mide yanması gibi belirtiler görülebilir.

6. Baş Dönmesi veya Sersemlik

Düşük tansiyonla birlikte baş dönmesi, bayılma hissi ile sonuçlanabilir.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Belirtiler kişiden kişiye değişebilir. Kadınlar, yaşlılar ve diyabet hastaları genellikle farklı belirtiler gösterebilir. Eğer yukarıdaki belirtilerden biri veya birkaçı aniden başladıysa ve 5-10 dakika içinde geçmiyorsa, derhal 112’yi (ya da yerel acil servisi) aramak önemlidir. Kendi kendinize hastaneye gitmek riskli olabilir.

Related Posts

Yaz Sporları Yaparken Dikkat!

Yaz sporları yaparken dikkat! Uzmanlar, yaz sporları yaparken karşılaşılabilecek riskler konusunda sporcuları uyardı.

Kupada görünmeyen tehlike! Çatlaklardan mikrop sızıyor, kahve keyfi zehir olmasın

Porselen veya seramik ürünlerde gözle görülür çatlaklar fark ettiğinizde, bu eşyaları gıda ile temas ettirmekten kaçınmanız gerektiğini biliyor muydunuz? Çatlak kupalar, tabaklar ya da kaseler, nostaljik değerleri nedeniyle evlerimizde sıklıkla kullanılmaya devam ediyor. Ancak bu tür ürünlerin gıdalarla teması çok riskli. İşte detaylar.

Uzmanlar uyardı: Çocuklar arasında çok hızlı yayılıyor!

Çocuklar arasında hızla yayılan el, ayak ve ağız hastalığına karşı uyarıda bulunan Doç. Dr. Samet Özer, özellikle 5 yaş altı çocukların risk altında olduğunu belirterek, hastalığın belirtileri ve bulaşma yollarına karşı aileleri dikkatli olmaya çağırdı.

Gece yatmadan bir bardak için, ödemleri sabaha kadar eritin

Vücutta biriken ödem, sabahları şişkinlik ve yorgunlukla uyanmanıza neden olabilir. Ancak gece yatmadan önce içeceğiniz basit bir karışım, fazla sıvıların atılmasına yardımcı olarak güne hafif başlamanızı sağlayabilir.

Çocuklarda yazın sık görülen tehdit: Gastroenterit

Kahramanmaraş’ta görev yapan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Rıza Namlı, yaz aylarında çocuklarda sıkça rastlanan gastroenterit vakalarına karşı aileleri uyardı. Özellikle bebekler ve bağışıklık sistemi zayıf çocuklar için tehlikeli olabilen bu hastalık, ciddi sıvı kaybına neden olabiliyor.

Varis şikayetleri yaz aylarında artıyor! Bacaklarınıza sabah ve akşam soğuk su tutun

Bacaklarda ağrı veya yanma hissi, özellikle gün sonunda artan yorgunluk, gece krampları, genellikle ayak bileklerinde şişlik, varisli damarlar üzerinde kaşıntı… Sıcak havanın damarların genişlemesine neden olduğuna ve bu tablonun da damar içindeki basıncı artırarak yakınmaları tetiklediğine dikkat çeken Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Arnaz, varis hastalarına 10 önemli yaz önerisinde bulundu.