Kurban etinde 2 gün kuralı!

Bursa Uludağ Üniversitesi’nden Kurban Bayramı Uyarısı

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Veteriner Fakültesi Besin-Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar, yaklaşan 4 günlük bayram süresince 3,5 milyon büyük ve küçükbaş hayvanın kurban edileceğini açıkladı.

Prof. Dr. Tayar, birçok ailenin sadece Kurban Bayramı’nda et tükettiğini belirterek, “Kurban, dini yanının yanı sıra insan sağlığı ve beslenme açısından da büyük önem taşır. Ülkemizde et tüketiminin en yoğun olduğu zamanlardan biri olan Kurban Bayramı’nda kesilen hayvanların etleri son derece kıymetlidir.” dedi.

‘Hayvanın Sağlığı Kontrol Edilmeli’

Kurban pazarlarında veteriner hekimlerin görev alacağını vurgulayan Prof. Dr. Mustafa Tayar, “Kurban alırken hayvanın sağlığının kontrol edilmesi önemlidir. Veteriner ekip tarafından denetimden geçen hayvanlar, sağlıklı kesim için gerekli koşullara uygun olmalıdır.” açıklamasında bulundu.

‘Kurban Eti Tüketiminde Dikkat Edilmeli’

Prof. Dr. Tayar, kurban kesimi sonrası etlerin hemen tüketilmemesi gerektiğini belirterek, “Kurban eti, taze gıdalar gibi hemen tüketilmemelidir. Kesim sonrası et, sindirim sorunlarına neden olabilir. En az 2 gün bekletilmesi önerilir. Eğer kahvaltı yapılacaksa, ciğer ve sakatatlar tercih edilebilir.” şeklinde uyarılarda bulundu.

‘Kurban Kesimi Uzmanlar Tarafından Yapılmalı’

Kurban kesiminin uzman kişiler tarafından gerçekleştirilmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Mustafa Tayar, “Kurbanın paylaşım ve yardımlaşma duygularını yaşatmak adına profesyoneller tarafından yapılan kesimler önemlidir. Etlerin parçalanarak muhafaza edilmesi, hem dinî açıdan hem de sağlık açısından doğru bir yaklaşımdır.” açıklamasında bulundu.

Related Posts

Yaz Sporları Yaparken Dikkat!

Yaz sporları yaparken dikkat! Uzmanlar, yaz sporları yaparken karşılaşılabilecek riskler konusunda sporcuları uyardı.

Kupada görünmeyen tehlike! Çatlaklardan mikrop sızıyor, kahve keyfi zehir olmasın

Porselen veya seramik ürünlerde gözle görülür çatlaklar fark ettiğinizde, bu eşyaları gıda ile temas ettirmekten kaçınmanız gerektiğini biliyor muydunuz? Çatlak kupalar, tabaklar ya da kaseler, nostaljik değerleri nedeniyle evlerimizde sıklıkla kullanılmaya devam ediyor. Ancak bu tür ürünlerin gıdalarla teması çok riskli. İşte detaylar.

Uzmanlar uyardı: Çocuklar arasında çok hızlı yayılıyor!

Çocuklar arasında hızla yayılan el, ayak ve ağız hastalığına karşı uyarıda bulunan Doç. Dr. Samet Özer, özellikle 5 yaş altı çocukların risk altında olduğunu belirterek, hastalığın belirtileri ve bulaşma yollarına karşı aileleri dikkatli olmaya çağırdı.

Gece yatmadan bir bardak için, ödemleri sabaha kadar eritin

Vücutta biriken ödem, sabahları şişkinlik ve yorgunlukla uyanmanıza neden olabilir. Ancak gece yatmadan önce içeceğiniz basit bir karışım, fazla sıvıların atılmasına yardımcı olarak güne hafif başlamanızı sağlayabilir.

Çocuklarda yazın sık görülen tehdit: Gastroenterit

Kahramanmaraş’ta görev yapan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Rıza Namlı, yaz aylarında çocuklarda sıkça rastlanan gastroenterit vakalarına karşı aileleri uyardı. Özellikle bebekler ve bağışıklık sistemi zayıf çocuklar için tehlikeli olabilen bu hastalık, ciddi sıvı kaybına neden olabiliyor.

Varis şikayetleri yaz aylarında artıyor! Bacaklarınıza sabah ve akşam soğuk su tutun

Bacaklarda ağrı veya yanma hissi, özellikle gün sonunda artan yorgunluk, gece krampları, genellikle ayak bileklerinde şişlik, varisli damarlar üzerinde kaşıntı… Sıcak havanın damarların genişlemesine neden olduğuna ve bu tablonun da damar içindeki basıncı artırarak yakınmaları tetiklediğine dikkat çeken Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Arnaz, varis hastalarına 10 önemli yaz önerisinde bulundu.