Baas Partisi askıya alındı

Suriye’de BAAS Partisi Faaliyetlerini Askıya Aldı

Suriye’nin devrik lideri Beşar Esad’ın Baas Partisi, çalışmalarını süresiz olarak askıya aldı. Bu karar, Esad ailesinin ve partinin neredeyse yarım asırdır süren iktidarına son verilmesinden kısa bir süre sonra alındı.

Partinin resmi internet sitesinde yayınlanan açıklamada, Baas Partisi merkez yönetiminin “parti çalışmalarını ve faaliyetlerini bir sonraki duyuruya kadar askıya alma” kararı aldığı belirtildi. Ayrıca, parti mal varlığının ve fonlarının İçişleri ve Maliye bakanlıklarına devredileceği vurgulandı.

BAAS Partisi Hakkında

BAAS Partisi, Arap dünyasında etkili bir role sahip olan pan-Arap milliyetçisi bir siyasi harekettir. Partinin ideolojisi, Arap birliği, sosyalizm ve sekülerizm üzerine kuruludur.

1947 yılında Suriye’nin başkenti Şam’da kurulan BAAS Partisi’nin temel ilkeleri, birlik, özgürlük ve sosyalizm üzerine şekillenmiştir. Parti, Arap dünyasında laiklik, sosyal adalet ve modernleşme kavramlarını savunmuş ve Batı sömürgeciliğine karşı güçlü bir duruş sergilemiştir.

Bölünmeler ve Gelişim

BAAS Partisi, kuruluşundan kısa bir süre sonra farklı ülkelerde kollar oluşturmuş ancak zamanla ideolojik farklılıklar nedeniyle bölünmelere uğramıştır. Birleşik Arap Cumhuriyeti’nin dağılmasının ardından Suriye ve Irak’ta farklı kollara ayrılan parti, zamanla iç bölünmeler yaşamıştır.

Suriye ve Irak’taki Durum

1963 yılında Irak ve Suriye’de askeri darbelerle iktidara gelen BAAS Partisi, zamanla iç çatışmalarla karşı karşıya kalmış ve ikiye bölünmüştür. Suriye’de Hafız Esad liderliğindeki kısım, Saddam Hüseyin önderliğindeki Irak kısmıyla ideolojik düşmanlık yaşamıştır.

Suriye’de 1970 yılında Hafız Esad’ın iktidara gelmesiyle parti, tek parti yönetimi altında güç kazanmıştır. 2000 yılında oğlu Beşar Esad’ın liderliği devralmasıyla BAAS Partisi’nin hakimiyeti sürmüştür.

Irak’ta ise Saddam Hüseyin’in diktatörlüğüyle BAAS Partisi yönetimi ele geçirmiş ancak ABD’nin müdahalesiyle Saddam Hüseyin rejimi devrilmiş ve BAAS Partisi yasaklanmıştır.

BAAS Partisi’nin Geleceği

Arap Baharı’nın ardından Suriye ve Irak’ta yaşanan gelişmeler, BAAS Partisi’nin gücünü büyük ölçüde kaybetmesine neden olmuştur. Parti, iç bölünmeler, otoriter yönetimler ve halkın taleplerine cevap verememe gibi sorunlarla karşı karşıya kalmıştır.

Suriye’de 13 yıldan uzun süren iç savaşın ardından BAAS Partisi’nin faaliyetlerini askıya alması, Siyasi bir döneme işaret ediyor. Muhalif grupların başkent Şam’a ilerlemesiyle Beşar Esad’ın Rusya’ya kaçması, parti için önemli bir dönüm noktası olmuştur.

Kaynak: Odatv.com

Related Posts

ABD, bir ülkeden daha mı çekiliyor? Anında yanıt geldi

Wall Street Journal’ın ABD’nin Güney Kore’den 4 bin 500 asker çekeceği iddiası, Seul yönetimi ve Pentagon tarafından yalanlandı; Güney Kore, Kuzey’e karşı savunma iş birliğini sürdüreceğini açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna ile 2. tur barış görüşmelerinin yakında yapılacağını doğruladı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna ile 2. tur barış görüşmelerinin yakında yapılacağını doğruladı

250 bin dolarlık ölüm: Titan denizaltısının son anları ortaya çıktı

BBC ile paylaşılan görüntüler, Titan denizaltısının çöküş seslerini ortaya koyuyor. Titan, 5 kişilik seçilmiş yolcusuyla Titanik’in enkazını keşfetmeye giderken patlamıştı.

Türkiye-Suriye Üniversitesi açılıyor: ‘Bilimsellikten uzak siyasi bir proje’

İktidarın Suriye’de üniversite açma adımını değerlendiren Eğitim Sen Genel Yükseköğretim ve Eğitim Sekreteri Evrim Gülez, “Ülkemizdeki üniversitelerde anti-demokratik uygulamalar ortadayken Suriye’de seçkin bir üniversite kurulacağı iddiasının hiçbir inandırıcı tarafı yok. İktidarın Suriye siyasetinde rol oynayabilmek adına böyle bir projeyle ortaya çıkması ne Türkiye ne de bölge halklarının yararına atılan bir adımdır” dedi.

Ulaşılamayan adam evinde ölü bulundu

Mardin’in Mazıdağı ilçesinde yakınlarının haber alamadığı Sıddık Demirel (80), yalnız yaşadığı evinde ölü bulundu.

AKP’li Güneş rektör atamalarını böyle savundu: ‘Seçimle göreve gelmek baskı oluşturuyor’

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuşan AKP Uşak Milletvekili İsmail Güneş, “göreve seçimle gelmenin seçmen baskısı oluşturduğunu ve bu nedenle hatalı kararlar verilebildiğini” ileri sürdü. Güneş “EYT doğru bir karar mı arkadaşlar?” dedi.