Almanya’da yeni tartışma: C harfi

CDU/CSU, AfD İle Göç ve Sığınma Konularında Anlaşmaya Gitti

Almanya’da 23 Şubat Pazar günü gerçekleşecek seçimlere sadece üç hafta kala, Hristiyan Demokrat Birlik/Hristiyan Sosyal Birlik (CDU/CSU) partileri, aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) ile federal mecliste göç ve sığınma konularında anlaşma sağlamak için adımlar attı.

CDU/CSU’nun AfD ile işbirliği yapmasını eleştiren Katolik ve Protestan kiliseleri, bu durumun Hristiyan değerlerine aykırı olduğunu belirtti. Kiliseler, dayanışma, insan onuru ve yardımlaşma gibi değerlerin aşırı sağcı politikalarla uyumlu olmadığını vurgulayarak tüm milletvekillerine mektup gönderdi. Ancak CDU Fraksiyon Başkanı ve ana muhalefet parti lideri Friedrich Merz, bu uyarıları dikkate almadı ve mecliste AfD ve FDP’nin desteğiyle göç ve sığınma politikalarını kabul ettirdi.

“C’ HARFİ BOŞ BİR SEMBOL OLMAMALI”

Politik gözlemciler, CDU/CSU’nun AfD ile yaptığı anlaşmanın partinin kimliğini ve inandırıcılığını sorgulandığını belirtiyor. Aynı zamanda, CDU/CSU’nun isminde yer alan ‘Hıristiyanlık’ kısaltması için kullanılan “C” harfinin anlamını yitirme ihtimaline dikkat çekiliyor. Kısaca, “Bu harfi taşıyan bir parti, toplumu bölmeyi hedefleyen siyasi güçlerle işbirliği yapmamalıdır” yorumu yapılıyor.

GÖÇMENLERİN TEDİRGİNLİĞİ

CSU’lu Bavyera Başbakanı Markus Söder’in seçimler öncesinde göçmen karşıtı açıklamalar yapması da dikkat çekici bir gelişme oldu. Bu durum, uzun yıllardır Almanya’da yaşayan göçmenler arasında endişe yarattı. Meclisteki partilerin güvence vermesine rağmen, göçmen kökenli seçmenler tedirginlik içinde.

CDU/CSU’nun AfD ile anlaşması, Almanya’da siyasi dengeleri değiştirebilecek bir sürecin başlangıcı olarak görülüyor. “Brandmauer” (yangını önleme duvarı) ilkesinin zedelenmesi, sadece partilerin değil, ülkedeki demokratik düzenin de geleceğini etkileyebilir. Önümüzdeki günlerde, Almanya’daki siyasi manzaranın nasıl şekilleneceği merak konusu.

Related Posts

Tüm Türkiye’de harekete geçildi: SAT1 hastalığı için 10 bin uzman sahada

Hayvancılık sektörü alarmda! Türkiye’de ilk kez görülen SAT1 serotipi, ülke genelinde seferberlik başlamasına neden oldu. Sahaya bakanlık tarafından 10 bin veteriner gönderildi ve milyonlarca doz aşıyı hızla üretime sokuldu.

İşte hayal ettikleri Türkiye! İkisi hariç tüm ekranlarda Erdoğan…

Sözcü’ye yönelik 10 günlük karartma kararı, Türkiye’de giderek kısıtlanan basın özgürlüğüne bir darbe daha vurdu. RTÜK, “yayıncı kuruluşların siyasal nüfuzlarını çıkar amaçlı kullandığını” raporlarında itiraf etti.

Bir ülkede emeklilik yaşı 70 oluyor

Almanya’da emeklilik yaşı 67’ye yükseltilirken, şimdi de 70 yaş senaryosu gündemde. Uzmanlara göre bu değişiklik bugünün genç kuşaklarını etkileyecek, sistemin kapsamı genişlerken kamuoyunda ciddi tartışmalar yaşanıyor.

DEM Partili Sakık’a AKP’den ‘açılım’ uyarısı: Yapma Sırrı, sırası mı zamanlaman yanlış’

Kürsüden JİTEM’in eylemlerini eleştiren DEM Partili Sakık’a AKP’liler “Biz neler konuşuyoruz, sen ne konuşuyorsun” dedi

İkinci çağrıda üç yeni isim yer aldı: Öcalan’ın videosunda yanındaki kişiler kim?

İkinci çağrıda üç yeni isim yer aldı: Öcalan’ın videosunda yanındaki kişiler kim?

Devlet Başkanı’ndan protestolara sert tepki: Savaş ilanı

Kenya Devlet Başkanı William Ruto, 7 Temmuz’da yeniden başlayan hükümet karşıtı gösterilerdeki polis karakollarına yönelik saldırıların ve şiddetin, savaş eylemi olarak değerlendirileceği uyarısında bulunarak “Bu kabul edilemez. Artık yeter.” dedi.