Araştırma: Düzensiz uyku, kalp krizi ve felç riskini artırıyor

Her Gün Aynı Saatlerde Uyumak, Sağlığınız İçin Neden Önemli?

Journal of Epidemiology and Community Health dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, her gün aynı saatlerde uyumak, sağlık üzerinde olumlu etkilere sahip olabilir. Yeterli uyku süresine sahip olmanın yanı sıra, uyuma ve uyanma saatlerindeki düzenliliğin kardiyovasküler sağlık ile ilişkili olduğu ortaya kondu.

Araştırmayı yürüten Ottawa Üniversitesi’nden Dr. Jean-Philippe Chaput’un belirttiğine göre, uyuma ve uyanma saatleri arasında 30 dakikadan fazla fark olmamalıdır. Uyku düzeninin bozulması, iç saatinin olumsuz etkilenmesine ve sağlık sorunlarına yol açabilir. Hafta sonları bile aynı saatte uyanmak, vücudunuzun biyolojik ritmini korumak açısından önemlidir.

Çalışmada, 40-79 yaş arası yaklaşık 75 bin kişinin uyku alışkanlıkları incelenerek, uyku düzenliliği ile kalp sağlığı arasındaki ilişki araştırıldı. Araştırmada, düzensiz uyuyan bireylerin kalp krizi veya felç geçirme riskinin düzenli uyuyanlara göre %26 daha yüksek olduğu belirlendi.

Yeterince Uyusalar da Riskten Kaçınılamıyor

Araştırma, düzensiz uyuyanların yalnızca %48’inin önerilen 7 ila 9 saatlik uyku süresini karşıladığını ortaya koydu. Bu oran düzenli uyuyanlar arasında %61 olarak ölçüldü. Ancak düzensiz uyuyanlar, yeterli uyku alsalar bile kalp krizi ve felç riskinden kaçamadılar. Bununla birlikte, orta düzeyde düzensiz uyku alan bireylerin yeterince uyuduklarında risklerinin azaldığı görüldü.

Araştırmacılar, bu çalışmanın gözlemsel bir nitelik taşıdığını ve neden-sonuç ilişkisi kurulmadığını belirtti. Ancak elde edilen bulgular, uyku düzeninin, uyku süresinden daha önemli bir faktör olabileceğini gösteriyor. Araştırma, önerilen uyku sürelerinin karşılanıp karşılanmadığına bakılmaksızın, yetişkinlerde düzensiz uyku alışkanlığının olumsuz kardiyovasküler olay riskiyle güçlü şekilde ilişkili olduğunu ortaya koymaktadır.

Related Posts

Kupada görünmeyen tehlike! Çatlaklardan mikrop sızıyor, kahve keyfi zehir olmasın

Porselen veya seramik ürünlerde gözle görülür çatlaklar fark ettiğinizde, bu eşyaları gıda ile temas ettirmekten kaçınmanız gerektiğini biliyor muydunuz? Çatlak kupalar, tabaklar ya da kaseler, nostaljik değerleri nedeniyle evlerimizde sıklıkla kullanılmaya devam ediyor. Ancak bu tür ürünlerin gıdalarla teması çok riskli. İşte detaylar.

Uzmanlar uyardı: Çocuklar arasında çok hızlı yayılıyor!

Çocuklar arasında hızla yayılan el, ayak ve ağız hastalığına karşı uyarıda bulunan Doç. Dr. Samet Özer, özellikle 5 yaş altı çocukların risk altında olduğunu belirterek, hastalığın belirtileri ve bulaşma yollarına karşı aileleri dikkatli olmaya çağırdı.

Gece yatmadan bir bardak için, ödemleri sabaha kadar eritin

Vücutta biriken ödem, sabahları şişkinlik ve yorgunlukla uyanmanıza neden olabilir. Ancak gece yatmadan önce içeceğiniz basit bir karışım, fazla sıvıların atılmasına yardımcı olarak güne hafif başlamanızı sağlayabilir.

Çocuklarda yazın sık görülen tehdit: Gastroenterit

Kahramanmaraş’ta görev yapan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Rıza Namlı, yaz aylarında çocuklarda sıkça rastlanan gastroenterit vakalarına karşı aileleri uyardı. Özellikle bebekler ve bağışıklık sistemi zayıf çocuklar için tehlikeli olabilen bu hastalık, ciddi sıvı kaybına neden olabiliyor.

Varis şikayetleri yaz aylarında artıyor! Bacaklarınıza sabah ve akşam soğuk su tutun

Bacaklarda ağrı veya yanma hissi, özellikle gün sonunda artan yorgunluk, gece krampları, genellikle ayak bileklerinde şişlik, varisli damarlar üzerinde kaşıntı… Sıcak havanın damarların genişlemesine neden olduğuna ve bu tablonun da damar içindeki basıncı artırarak yakınmaları tetiklediğine dikkat çeken Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Arnaz, varis hastalarına 10 önemli yaz önerisinde bulundu.

Gözünüz kaşınıyorsa dikkat: Uzmanından göz sağlığı için kritik uyarılar!

Gözünüz kaşınıyorsa dikkat: Uzmanından göz sağlığı için kritik uyarılar!