BBC’den yapay zeka devine sert uyarı: “Dava ederiz”

BBC, Perplexity’ye Telif Hakkı İhlali Nedeniyle Hukuki Süreç Başlatıyor

Dünyanın önde gelen haber kuruluşlarından biri olan BBC, Amerika Birleşik Devletleri merkezli yapay zeka şirketi Perplexity’ye karşı telif hakkı ihlali iddiasıyla yasal işlem başlatma tehdidinde bulundu. BBC, şirketin yapay zeka destekli sohbet robotunun kendi içeriklerini izinsiz ve “birebir” kopyalayarak kullandığını iddia ediyor.


OpenAI’ın teliflerle başı dertte: Son yapılan araştırmadan beklenmedik sonuç

BBC’den Perplexity’ye Sert Uyarı ve Tazminat Talebi

BBC, Perplexity’ye yazılı bir uyarı göndererek, BBC içeriklerinin kullanımını derhal durdurmasını, elindeki tüm materyalleri silmesini ve şimdiye kadar kullandığı içerikler için finansal tazminat ödemesini talep etti. Bu durum, BBC’nin bir yapay zeka şirketine karşı ilk kez böyle bir yasal adım atmasıyla dikkat çekiyor.

Perplexity’den yapılan açıklamada ise “BBC’nin iddiaları, BBC’nin Google’ın yasa dışı tekelini korumak için her şeyi yapacağına dair ezici kanıtların sadece bir parçasıdır” denildi. Şirket, Google’ın BBC’nin bu pozisyonuyla alakasını açıklamadı veya daha fazla yorum yapmadı.


Yapay zekanın telif hakkı sorununa dev çözüm: 8 terabaytlık yasal veri seti yayınlandı

Yanıltıcı Bilgi ve İtibar Kaybı Endişesi

BBC, Perplexity AI dahil dört popüler yapay zeka sohbet robotunun BBC içeriklerini hatalı bir şekilde sunmasını araştırmasıyla ortaya koymuştu. BBC, bu durumun itibarlarını zedelediğini ve güvenlerini sarstığını belirtirken, yanıltıcı bilgilerin tarafsız ve doğru haber sağlama ilkelerini ihlal ettiğine işaret etti.


Ankara Kent Konseyi, “Yapay Zekâ ve Gazetecilik” paneli ile medya sektörünün geleceğini masaya yatırdı

Web Kazıma ve Telif Hakkı Tartışmaları

OpenAI’nin ChatGPT’yi piyasaya sürmesiyle yapay zeka sohbet robotları ve görsel üreticilerin popülaritesi artarken, izinsiz materyal kullanımına dair endişeler de artıyor. Birleşik Krallık’ta yayıncılar, yapay zeka platformlarının telif haklarına uyum sağlamadığı için endişeleniyor.

Profesyonel Yayıncılar Birliği PPA, Perplexity’ye verilen yasal tehdidi destekleyerek, yapay zeka platformlarının telif hakkı yasalarına uymadığını belirtti ve bu durumun Birleşik Krallık’ın yayıncılık endüstrisini ve istihdamı tehdit ettiğine dikkat çekti.


OpenAI, Hearst güçlerini birleştirdi: Gazetecilik ile dergicilik yapay zeka ile yenileniyor

Botlar Sorunlu Hale Geldi

BBC, web sitelerinde botların veri çıkarmasını engellemek için “robots.txt” dosyasını kullanıyor ancak bazı botlar bu kuralı ihlal edebiliyor. Perplexity’nin robots.txt kuralına uymadığını iddia eden BBC, yapay zeka şirketini bu konuda uyardı. Perplexity ise web sitesi içeriğini temel modeller oluşturmak için kullanmadığını savunuyor.


İnternet gazeteciliğinde yapay zeka devrimi: Dünya devlerinin kullandığı 20 püf nokta

“Cevap Motoru” ve Doğruluk Sorunu

Perplexity’nin yapay zeka sohbet robotu, kendini bir “cevap motoru” olarak tanımlarken, doğruluğu önemli ölçüde risk altında gösteriyor. BBC’nin BBC News uygulamasındaki yanlış başlıklar nedeniyle Apple ile yaşadığı sorun, yanlış bilgi ve doğruluk konusundaki endişeleri artırıyor.

Related Posts

Apple’dan Vision Pro 2 geliyor

Apple’ın artırılmış gerçeklik başlığı Vision Pro için ilk donanım güncellemesi yaklaşıyor.Apple ile ilgili öngörülerinde sıklıkla haklı çıkan Mark Gurman’ın aktardığı bilgilere göre, yeni Vision Pro modelinde performansı önemli ölçüde artıran M4 işlemci kullanılacak. Şu anki modelde ise M2 işlemci bulunuyor.

Türkiye’nin de aralarında olduğu 30 ülkenin katkısıyla geliştirildi: Yeni nesil meteoroloji uydusu MTG-S1 uzaya başarıyla fırlatıldı

Avrupa’nın yeni nesil hava gözlem uydusu MTG-S1, ABD’nin Cape Canaveral Üssü’nden uzaya gönderildi. MTG-S1, Meteosat Üçüncü Nesil (MTG) Uydu Programı kapsamında önümüzdeki 20 yıl boyunca görev yapacak 6 uydudan biri olacak. Türkiye’nin kurucu üyesi olduğu Avrupa Meteoroloji Uyduları İşletme Teşkilatı (EUMETSAT) tarafından işletilecek uydu, hava tahmini, ani hava olayları takibi ve iklim izleme alanlarında önemli katkılar sunacak. Halihazırda EUMETSAT’ın işlettiği 9 uydudan elde edilen veriler, 30 üye ülkede meteorolojik tahminler ve erken uyarı sistemleri için etkin şekilde kullanılıyor. MTG-S1’in devreye girmesiyle bu kapasite önemli ölçüde artacak.

Bu üç güne dikkat: Dünya tarihinin en kısa günü yaşanacak

Dünyanın dönüşü beklenmedik bir şekilde hızlandı ve gelecek haftalarda tarihteki en kısa günlerden birinin yaşanması bekleniyor. Londra Üniversitesi’nden astrofizikçi Graham Jones; 9 Temmuz, 22 Temmuz ve 5 Ağustos’a dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Bu günlerde dünya, normal süreden 1.30 ila 1.51 milisaniye daha hızlı dönebilir.

Güneş’in üstündeki gizli çizgiler ortaya çıktı

ABD’li bilim insanları, Güneş yüzeyinin şimdiye dek elde edilen en net ve ayrıntılı görüntüsünü kaydetti. Güneş’in yüzeyindeki yapılar ilk kez bu kadar yakından ve berrak bir şekilde incelendi.

Ampute Milli Takımı kampa girdi

Polonya’da düzenlenecek özel turnuva öncesinde Ampute Milli Futbol Takımı Kırşehir’de kampa girdi.

Antarktika’nın derinliklerinde saklı sır! Buzulların altındaki gizemli dünya

Antarktika’nın kalın buz tabakalarının altında, bilim insanlarını hayrete düşüren bir gizli dünya gün yüzüne çıktı. Yüzlerce metre derinlikte yer alan yeraltı nehirleri ve daha önce bilinmeyen ekosistemler, küresel iklim değişikliğinin etkisiyle …