Bitki çayı içerken sağlığınızı riske atmayın: Kurutma oranına dikkat!

Yozgat’ta Kış Çaylarına Talep Artıyor

Yozgat’ta aktarlık yapan Yakup Yılmaz, havaların soğuk olmasından dolayı kış çaylarına olan talebin arttığını belirtti. C vitamini zengini ıhlamur, kuşburnu, adaçayı gibi ürünleri müşterilere önerdiğini dile getiren Yılmaz, bağışıklık sistemini güçlendiren bitkilerin daha fazla tercih edildiğini söyledi.

Yılmaz, adaçayı, ıhlamur, altın otu, ebegümeci, karanfil gibi birçok karışık kış çayı çeşidinin bulunduğunu ve hastalık türüne göre önerilen bitkilerin değişebileceğini vurguladı. Boğaz ağrısı yaşayanlara ebegümeci ve adaçayı kombinasyonunu önerdiklerini belirterek, bu karışımın boğaz iltihabına iyi geldiğini belirtti. Güçlü öksürük şikayeti olanlara ise ayva yaprağını tavsiye ettiklerini kaydeden Yılmaz, soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlar için ise ıhlamur ve kuşburnu önerdiklerini ifade etti.

“Bitkileri Fazla Kullanmak Doğru Değil”

Her bitkinin dozunda kullanılması gerektiğini belirten Yılmaz, bitkilerin aşırı tüketilmesi durumunda sindirim problemleri yaşanabileceğini söyledi. Ölçülü ve belirli periyotlarda kullanmanın önemine işaret eden Yılmaz, örneğin bir hafta kullanıldıktan sonra vücudun dinlendirilmesi gerektiğini belirtti.

“Ihlamurun Kilosu 2 Bin Lira”

Bitki çaylarının küçük paketler ya da kilo olarak satıldığını aktaran Yılmaz, çok kurutulmamış bitki çaylarının tüketilmesini önererek, “Ihlamurun kilosu 2 bin lira, kuşburnunun kilosu 200 lira, paketli kış çayları ise 90 ile 60 lira arasında değişiyor” dedi. Geçmişte yaşanan yangınlar nedeniyle ıhlamur ağaçlarının da zarar gördüğünü ve piyasada ıhlamur bulmanın zorlaştığını belirten Yılmaz, fiyatların astronomik şekilde arttığını ve vatandaşların az miktarda almak zorunda kaldıklarını dile getirdi.

Related Posts

Gözünüz kaşınıyorsa dikkat: Uzmanından göz sağlığı için kritik uyarılar!

Gözünüz kaşınıyorsa dikkat: Uzmanından göz sağlığı için kritik uyarılar!

Kurban etinde 2 gün kuralı!

Prof. Dr. Mustafa Tayar, bayramda kesilen kurban etinin ilk 2 gün sabah kahvaltısında yenmemesi gerektiğini söyledi. Gıdaların normalde taze olarak tüketildiğini hatırlatan Prof. Dr. Tayar, “Bu kurban sonrası kesilen etler için geçerli değil. Çünkü o et kas halinde olduğu için insanlarda sindirim problemine neden olur. Bu nedenle kurban eti ile kahvaltı yapmayı 2 gün ertelememiz gerekir” dedi.

Bilkent Şehir Hastanesi’nde jinekoloji tedavisine “evlilik” şartı iddiası

Bilkent Şehir Hastanesi’nde jinekoloji tedavisine “evlilik” şartı iddiası

Alerjik şikayetler arttı, vatandaşları ‘polen’ endişesi sardı

Havaların ısınmasıyla birlikte son dönemde artan polen yoğunluğu, alerjik şikayetlerin artırdı. Van’da da mayıs ve haziran aylarında polen yoğunluğunun zirveye ulaştı

30:30:30 diyeti: Ayda 6 kilodan fazla vermenize yardımcı oluyor

Diyetisyen Emma Bardwell, bir ayda 6 kilodan fazla verdiren 30:30:30 diyeti hakkında bilgi verdi.

Grip mevsimi uzadı

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden (NKÜ) Doç. Dr. Mustafa Doğan, 2025’te grip mevsiminin oldukça uzadığını belirterek, “Mayıs ayının ortalarında olmamıza rağmen hala hatırı sayılır sayıda üst solunum yolları şikayeti ile hastalar hastanelere başvurmakta, sağlık kuruluşlarına başvurarak destek istemekteler” dedi.