Bu üç güne dikkat: Dünya tarihinin en kısa günü yaşanacak

Dünya’nın Hızlanması Bilim İnsanlarını Endişelendiriyor

Bilim insanları, görünüşte önemsiz olan bu hızlanmanın, uydu sistemleri ve hatta zaman ölçümleri gibi birçok teknolojiyi etkileyebileceği konusunda uyarıyor.

Moskova Devlet Üniversitesi’nden araştırmacı Leonid Zotov, bu hızlanmanın nedeninin hala belirsiz olduğunu vurguladı ve durumun beklenmedik bir gelişme olduğunu belirtti.

“Dünya, 2020 Yılından Beri Hızlanıyor”

Normalde, Dünya’nın dönüşü, ayın çekim etkisiyle yavaşlıyordu. Ancak 2020 yılından bu yana, gezegenin dönüş hızının arttığı gözlemleniyor. Bilim insanları, bu durumu atom saatleriyle hassas bir şekilde ölçüyor. En kısa gün olan 5 Temmuz 2024’te, Dünya standart 24 saatin 1.66 milisaniye altında döndü.

Nedeni Ne Olabilir? Bilim Düşünüyor

  • Dünyanın sıvı metal iç çekirdeğinin hareketi,
  • Okyanus akıntılarındaki değişiklik,
  • Yüksek irtifa rüzgarları gibi Jet stream’ler,
  • Büyük hava olaylarından El Nino,
  • Buzulların erimesi ve kütle dengesindeki değişiklikler.

“Tüm Saatler Yeniden Ayarlanabilir”

Dünya’nın zamanı şu anda UTC (Eşgüdümlü Evrensel Zaman) üzerinden belirleniyor. Dünya yavaşladığında, artı bir saniye (leap second) ekleniyor. Ancak şimdi durum tersine dönebilir. Eğer hızlanma devam ederse, ilk kez negatif bir saniye eklenmesi gerekebilir.

Bu durum, teknoloji altyapısı için büyük bir zorluk oluşturabilir. GPS, banka sistemleri ve telefon ağları milisaniye hassasiyetiyle çalıştığı için, en küçük değişiklikler bile sorun yaratabilir.

Related Posts

Türkiye’nin de aralarında olduğu 30 ülkenin katkısıyla geliştirildi: Yeni nesil meteoroloji uydusu MTG-S1 uzaya başarıyla fırlatıldı

Avrupa’nın yeni nesil hava gözlem uydusu MTG-S1, ABD’nin Cape Canaveral Üssü’nden uzaya gönderildi. MTG-S1, Meteosat Üçüncü Nesil (MTG) Uydu Programı kapsamında önümüzdeki 20 yıl boyunca görev yapacak 6 uydudan biri olacak. Türkiye’nin kurucu üyesi olduğu Avrupa Meteoroloji Uyduları İşletme Teşkilatı (EUMETSAT) tarafından işletilecek uydu, hava tahmini, ani hava olayları takibi ve iklim izleme alanlarında önemli katkılar sunacak. Halihazırda EUMETSAT’ın işlettiği 9 uydudan elde edilen veriler, 30 üye ülkede meteorolojik tahminler ve erken uyarı sistemleri için etkin şekilde kullanılıyor. MTG-S1’in devreye girmesiyle bu kapasite önemli ölçüde artacak.

Güneş’in üstündeki gizli çizgiler ortaya çıktı

ABD’li bilim insanları, Güneş yüzeyinin şimdiye dek elde edilen en net ve ayrıntılı görüntüsünü kaydetti. Güneş’in yüzeyindeki yapılar ilk kez bu kadar yakından ve berrak bir şekilde incelendi.

BBC’den yapay zeka devine sert uyarı: “Dava ederiz”

Dünyanın en büyük haber kuruluşlarından biri olan BBC, Amerika Birleşik Devletleri merkezli yapay zeka firması Perplexity’ye karşı telif hakkı ihlali nedeniyle yasal süreç başlatma tehdidinde bulundu. BBC, şirketin yapay zeka destekli sohbet …

Ampute Milli Takımı kampa girdi

Polonya’da düzenlenecek özel turnuva öncesinde Ampute Milli Futbol Takımı Kırşehir’de kampa girdi.

Antarktika’nın derinliklerinde saklı sır! Buzulların altındaki gizemli dünya

Antarktika’nın kalın buz tabakalarının altında, bilim insanlarını hayrete düşüren bir gizli dünya gün yüzüne çıktı. Yüzlerce metre derinlikte yer alan yeraltı nehirleri ve daha önce bilinmeyen ekosistemler, küresel iklim değişikliğinin etkisiyle …

Apple’ın yeni ürünleri iOS 26 betasında ortaya çıktı

Apple’ın henüz tanıtmadığı ancak iOS 26 betasında ortaya çıkan ürünler, daha önce çıkacağı söylenen cihazlarla eşleşiyor.