Çinli otomotiv devleri ‘vergisiz’ pazar buldu! Yerli üretim gündemde

Çinli Otomotiv Devleri Afrika Pazarına Yöneldi

ABD ve Avrupa’daki artan ticaret kısıtlamaları, Çinli otomotiv üreticilerini Afrika pazarına çekiyor. BYD, Chery ve Great Wall Motor gibi önde gelen Çinli markalar, özellikle Güney Afrika üzerinden kıtaya açılmayı hedefliyor.

Enerji Verimliliği Odaklı Büyüme Stratejisi

Düşük gelir düzeyi ve yüksek ithalat vergileri gibi etmenler nedeniyle gelişimi sınırlı kalan Afrika otomotiv pazarı, Çinli üreticiler için yeni bir fırsat sunuyor. Elektrikli ve hibrit araçlara odaklanan üreticiler, bu pazarda fiyat avantajı ve yeni teknoloji ile fark yaratmayı planlıyor.

Chery Güney Afrika CEO’su Tony Liu, Güney Afrika’nın küresel büyüme stratejisi açısından önemli bir pazar olduğunu belirterek, “Burası Afrika kıtasına açılan kapı” dedi.

Yerel Üretim ve Ortaklık Planları Gündemde

Güney Afrika’da faaliyet gösteren 14 Çinli otomobil markasının yaklaşık yarısı son bir yıl içinde pazara giriş yaptı. DongFeng, Leapmotor, Dayun ve Changan gibi yeni markaların da yakında sahneye çıkması bekleniyor.

Chery, yerel üretim ve kıta geneline ihracat için bir fabrika kurma seçeneklerini değerlendiriyor. Omoda & Jaecoo adlı premium markanın, montaj tesisi kurma çalışmaları da devam ediyor.

GWM Operasyon Direktörü Conrad Groenewald, artan ölçekle birlikte yerel üretimin tekrar gündeme geldiğini ve ithalatın maliyet açısından daha avantajlı hale geldiğini belirtti.

ABD ve AB’deki Tarifeler Yenilik Arayışlarını Tetikledi

ABD ve Avrupa Birliği, Çin menşeli elektrikli araçlara yönelik vergi oranlarını artırarak ticaret engelleri yarattı. AB ek gümrük vergileri getirirken, ABD Çin araçlarına %100 tarife uyguluyor. Bu durum, Çinli üreticilerin “uygun fiyat” rekabet avantajını oldukça zayıflattı.

Gelişmekte olan diğer pazarlarda da düzenleyici zorluklar ve bürokratik engeller süreci yavaşlatıyor. Bu nedenle, rekabetin daha az olduğu ancak büyüme potansiyelinin yüksek olduğu Afrika pazarı ön plana çıkıyor.

Güney Afrika’da Yeni Nesil Araç Satışları Artıyor

Geçen yıl Güney Afrika’da yaklaşık 600.000 araç üretildi. Hükümetin hedefi, bu rakamı 2035 yılına kadar 1,5 milyona çıkarmak. Sahra Altı Afrika’da ise yıllık potansiyel araç satışının 3-4 milyon adet olabileceği tahmin ediliyor.

2024’te Güney Afrika’da hibrit ve elektrikli araç satışları iki katına çıkarak 15.611 adede ulaştı ve toplam pazarın %3’ünü oluşturdu. Bu satışların çoğunluğu geleneksel hibrit araçlardan oluştu.

Reuters‘ın haberine göre, Chery’nin CEO’su Liu, “Pazar payı %10’a ulaştığında talep patlaması yaşanacak” diyerek Çin’deki benzer tecrübeye dikkat çekti.

Omoda, BYD ve Chery’den Afrika Açılımı

Chery, Güney Afrika’da sekiz hibrit modeli, beşi plug-in hibrit olmak üzere satışa sunacak. Ayrıca 2026’da bir pikap modelini de piyasaya sürecek. Elektrikli iCar serisi ve yeni marka Lepas da Güney Afrika pazarına adım atacak.

BYD, 2023’te pazara girdi ve ürün yelpazesini Shark plug-in hibrit pikap, SEALION 6 hibrit SUV ve SEALION 7 elektrikli SUV ile genişletti.

Omoda & Jaecoo, şu anda Güney Afrika, Namibya, Eswatini ve Botsvana’da 52 bayiye sahip. Şirket, satışlarını 18 ay içinde üç katına çıkarmayı ve Zambiya ile Tanzanya pazarlarına giriş yapmayı planlıyor.

BYD ise Doğu, Güney ve Batı Afrika genelinde bayi ağını genişletmeyi ve Tanzanya’ya ilk defa girmeyi hedefliyor.

Fiyat, Donanım ve Teknolojiyle Rekabet

Çinli markalar, fiyat-performans avantajlarını kullanarak Afrika’da güçlü bir rekabet sağlamayı hedefliyor. Araçların başlangıç fiyatları 400.000 rand (yaklaşık 22.500 dolar) altında olacak.

Accenture’dan Greg Cress, “Satın alma maliyeti düşük olduğu sürece, bu araçlar benzer donanımdaki geleneksel markalardan farklılaşacaktır” dedi.

BYD Güney Afrika Genel Müdürü Steve Chang, “Güney Afrika ve tüm Afrika, içten yanmalı motorlardan yenilenebilir enerjiye geçişte büyük bir sıçrama yapabilir. Afrika, gerçekten çok büyük bir pazar.” ifadelerini kullandı.

Related Posts

İşsizlik Sigortası Fonu bir önceki yıl prim gelirlerinin oranı yüzde 50’ye çıkarıldı

İşsizlik Sigortası Fonu bir önceki yıl prim gelirlerinin oranı yüzde 50’ye çıkarıldı

Yer: Balıkesir… Sıfır aldığı araçtan 1 yıl sonra ses gelmeye başladı! Servise götürünce hayatının şokunu yaşadı

Bir kişi 2023 yılında piyasada çok talep gören Çinli bir markanın SUV aracını satın aldı. Aracı 1 yıl kullandıktan sonra fren sisteminden gelen ses nedeniyle Balıkesir’de aracı servise götürdü. Servisten aldığı yanıtla hayatının şokunu yaşayan kişi soluğu Tüketici Hakem Heyeti’nde (THH) aldı. Tüketici Hakem Heyeti’nden dikkat çeken bir karar çıkarken, firma karara itiraz ederek tüketiciye dava açtı. Mahkeme ise yaşanan uyuşmazlığa son noktayı koydu. İşte detaylar… 

Mavi Vatan’a Türk imzası: 200 asker, 2 helikopter ve 41 bin beygir güçle yola çıkıyor

Adını, kahramanlık destanlarının yazıldığı Çanakkale topraklarından alan TCG Gelibolu (F-493), teknik kapasitesi, yerli savunma sistemleriyle güçlendirilmiş altyapısı ve 200 kişilik mürettebatıyla Türk donanmasının en güçlü unsurlarından biri olarak …

En güvenilir arabalar açıklandı: Tesla ve Volvo’yu rakip tanımadı, zirveye yerleşti

Güvenlik denince akla ilk gelen markalardan Volvo, bu kez zirvede değil. ABD’de sigorta şirketlerinin desteklediği bağımsız kuruluş IIHS’in yaptığı araştırma, Volvo’dan daha güvenli bir otomobil markasını ortaya koydu. İşte 2025’in en güvenli …

İŞKUR açıkladı: İşte Türkiye’de en çok aranan 10 meslek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, ocak-haziran döneminde 759 bin 945 kişinin işe yerleşmesine aracılık ettiklerini belirterek, “İş gücü piyasasının dinamiklerine ve tespit ettiğimiz ihtiyaçlara yönelik adımlarımız ile ülkemizin …

AB ülkelerine dev ihracat! Tam 13 bin 461 ton iç fındık

Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün paylaştığı tarımsal faaliyet verileri açıklamasında, fındık üretimi ve ihracatında önemli yere sahip Düzce’nin ocak-haziran aylarındaki dış satımının büyük bölümünü işlenmiş iç fındığın oluşturduğu belirtildi. Önceki …