Çocuklarda süt dişi kaybı tehlikesi: İleride büyük sorunlara yol açabilir

Dr. Öğr. Üyesi Dilara Dinç, süt dişlerinin işlevlerinin sadece diş estetiğiyle sınırlı olmadığını aktardı.

Dinç, “Çocukların ön dişleri gülüşlerinde estetik bir görünüm sağlarken, dil-diş teması sayesinde doğru konuşma gelişimi de sağlanır. Diğer yandan, arka dişler çiğneme işlevini üstlenir ve besinlerin doğru bir şekilde öğütülmesi için oldukça önemlidir.” ifadelerini kullandı.

Arka dişlerin eksikliğinin, çiğneme ve sindirim problemleri oluşturabileceğine dikkati çeken Dinç, şu bilgileri verdi:

“Süt azı dişleri, besinlerin öğütülmesi için en dayanıklı dişlerdir ve bu dişlerin kaybı, gelişim bozukluklarına neden olabilir. Çocukların sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için bu dişlerin korunması gerektir. Arka dişlerin kaybı, besinlerin doğru şekilde çiğnenmemesine ve sindirim sorunlarına yol açabilir. Bu da çocuğun gelişimini olumsuz etkileyebilir.”

Dinç, süt dişlerinin sadece çocukluk döneminde değil, daimi dişlerin gelişiminde de önemli bir rehberlik sağladığını anlatarak, “Süt dişleri, daimi dişlerin yön bulmalarına yardımcı olur ve onlara ağız içinde yer açar. Süt dişi kaybı, daimi dişlerin çıkmasında zorluklara neden olabilir. Süt dişlerinin sağlıklı bir şekilde korunmaması ortodontik tedavi gereksinimlerini artırabilir.” ifadelerini kullandı.

Dinç, erken yaşlardan itibaren düzenli diş bakımı, diş hekimi kontrolleri ve süt dişlerine özen gösterilmesinin önemini vurgulayarak, bu alışkanlıkların ilerleyen yıllarda ortodontik tedavi gerekliliklerini önlemeye yardımcı olduğunu ve çocukların sağlıklı şekilde büyümesini desteklediğini belirtti.

Her süt dişin çocukların gelişiminde önemli bir rol oynadığını ifade eden Dinç, “Erken kaybedildiğinde yerine koymak için özel tedavi gereklidir. Bu nedenle diş bakımının ve düzenli diş hekimi ziyaretlerinin ihmal edilmemesi gerekiyor. Süt dişleri ve diş etlerinin hastalıkları erken dönemde tedavi edilmelidir. Zaman geçtikçe daha zorlu tedaviler gereklidir.” değerlendirmesinde bulundu.

Related Posts

30:30:30 diyeti: Ayda 6 kilodan fazla vermenize yardımcı oluyor

Diyetisyen Emma Bardwell, bir ayda 6 kilodan fazla verdiren 30:30:30 diyeti hakkında bilgi verdi.

Grip mevsimi uzadı

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden (NKÜ) Doç. Dr. Mustafa Doğan, 2025’te grip mevsiminin oldukça uzadığını belirterek, “Mayıs ayının ortalarında olmamıza rağmen hala hatırı sayılır sayıda üst solunum yolları şikayeti ile hastalar hastanelere başvurmakta, sağlık kuruluşlarına başvurarak destek istemekteler” dedi.

Polikistik Böbrek Hastalığı Tedavisi

Polikistik böbrek hastalığı (PBH), toplumda yeterince tanınmayan ancak yaşam kalitesini ciddi biçimde etkileyebilen, genetik kaynaklı bir böbrek rahatsızlığıdır.

Her gün tüketiyorsanız fark etmeden karaciğerinizi bitiriyorsunuz!

Protein tozu kullanımı son yıllarda gençler arasında büyük bir hızla yayılıyor. Ancak uzmanlar, bilinçsiz tüketimin karaciğer yetmezliğinden böbrek hasarına, hatta ölüme kadar varan ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtiyor.

Yurtdışı seyahatlerinde aşı ve sağlık danışmanlığı artık ücretsiz

Sağlık Bakanlığı’na bağlı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye genelinde faaliyet gösteren 56 Seyahat Sağlığı Merkezi’nde yurt dışına çıkan Türk vatandaşlarına gidecekleri ülkelerin sağlık risklerine yönelik ücretsiz olarak bireysel danışmanlık hizmeti sunuluyor.

Ani hava değişimi psikolojinizi bozabilir!

Klinik Psikolog Fulda Koyun Karaçiçek, güneşli havadan birden yağışlı havaya geçme gibi dalgalanmaların psikoloji üzerinde çok büyük etkilere sahip olduğunu belirterek, “Beyindeki serotonin düzeyleri değişebilir. Bu da motivasyon bozukluğuna, huzursuzluğa ve hafif depresif belirtilere yol açabilir” dedi.