DEM Parti’den ‘İstanbul’daki yoksulluk’ ile ilgili araştırma önergesi

İstanbul Milletvekili Çiçek, TBMM’ye Yoksulluk ve Hayat Pahalılığı Araştırması Önerdi

DEM Parti İstanbul Milletvekili Cengiz Çiçek, İstanbul’daki derinleşen yoksulluk, hayat pahalılığı ve gelir adaletsizliğinin incelenmesi amacıyla TBMM’ye araştırma önergesi sundu. Çiçek, şehrin farklı mahallelerinde yaşayan emekçilerin günlük hayatta karşılaştığı zorlukları vurgulayarak, “İstanbul’un gündelik yaşamında artan zorluklar, birçok ailenin aynı evde yaşaması gibi durumlarla net bir şekilde ortaya çıkmaktadır” dedi.

Cengiz Çiçek, önergenin gerekçesinde, Türkiye’deki ekonomik sorunların sadece ekonomik değil, aynı zamanda siyasi ve toplumsal bir mesele olduğunu belirtti. Siyasi iktidarın popülizmi tercih etmesinin ve sermayeyi öncelemesinin ise krizin faturasını emekçilere kesmeye neden olduğunu dile getirdi.

Büro Emekçileri Sendikası Araştırma Merkezi’nin Nisan 2025 raporuna göre, dört kişilik bir memur ailesi için açlık sınırı 34 bin 200 TL, yoksulluk sınırı ise 83 bin 434 TL olarak belirlenmiştir. Çiçek, bu verilerle milyonlarca insanın yoksulluk ve açlık sınırının altında yaşamak zorunda kaldığını vurguladı.

İstanbul Ticaret Odası’nın Mart 2025 verilerine göre, şehirde enflasyonun önceki aya göre %3,79 arttığı ve yıllık bazda %46,23 yükseldiği belirtilmiştir. Bu durumun birçok aileyi temel ihtiyaçlarını karşılamaktan alı koyduğunu aktaran Çiçek, barınma krizine de dikkat çekti.

Türkiye Kiralarda OECD Ülkeleri Arasında İlk Sırada

Ek olarak, Çiçek, OECD’nin 2024 verilerine göre Türkiye’nin kira artışında yıllık bazda %66 ile 38 ülke arasında birinci sırada olduğunu aktardı. 3 yıllık dönemde ise bu artışın %409’a ulaştığını belirtti.

Çiçek, İstanbul’da ortalama bir konutun kirasının 26 bin 500 TL’ye yükseldiğini ancak net asgari ücretin 22 bin 104 TL olduğunu dile getirerek, bu durumun barınma hakkını zorlaştırdığını ve gelir adaletsizliğini derinleştirdiğini söyledi.

İstanbul’da yaşanan bu ekonomik sorunlara dikkat çeken Çiçek, insan onurunu esas alan politikalar geliştirilmesi çağrısında bulunarak, şehirdeki emekçilerin yaşam mücadelesini ön plana çıkardı. Çiçek, “İstanbul’da yaşanan hayat pahalılığı, barınma krizi ve yoksullaşmanın nedenlerinin tespit edilmesi ve insan onurunu koruyan sosyal politikaların hayata geçirilmesi için Meclis Araştırması Komisyonu kurulması zorunludur” şeklinde konuştu.

Related Posts

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut hayatını kaybetti

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut hayatını kaybetti

Aliyev’le Paşinyan’dan barış görüşmesi

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Paşinyan, Abu Dabi’de bir araya geldi. Kritik görüşmede sınırların çizilmesi, Zengezur Koridoru ve barış anlaşmasının detayları konuşuldu. Görüşme sonrasında ikili, tüm konuların çözümünde aracısız ikili müzakerelerin en verimli format olduğunu kaydetti.

34 yaşındaki Yeliz’in toprağa gömülü cesedi bulundu

Ardahan’ın Çıldır ilçesinde 6 yıl önce kayıp başvurusu yapılan 2 çocuk annesi Yeliz Y’nin (34) toprağa gömülü cesedi bulundu.

Tüm Türkiye’de harekete geçildi: SAT1 hastalığı için 10 bin uzman sahada

Hayvancılık sektörü alarmda! Türkiye’de ilk kez görülen SAT1 serotipi, ülke genelinde seferberlik başlamasına neden oldu. Sahaya bakanlık tarafından 10 bin veteriner gönderildi ve milyonlarca doz aşıyı hızla üretime sokuldu.

İşte hayal ettikleri Türkiye! İkisi hariç tüm ekranlarda Erdoğan…

Sözcü’ye yönelik 10 günlük karartma kararı, Türkiye’de giderek kısıtlanan basın özgürlüğüne bir darbe daha vurdu. RTÜK, “yayıncı kuruluşların siyasal nüfuzlarını çıkar amaçlı kullandığını” raporlarında itiraf etti.

Bir ülkede emeklilik yaşı 70 oluyor

Almanya’da emeklilik yaşı 67’ye yükseltilirken, şimdi de 70 yaş senaryosu gündemde. Uzmanlara göre bu değişiklik bugünün genç kuşaklarını etkileyecek, sistemin kapsamı genişlerken kamuoyunda ciddi tartışmalar yaşanıyor.