Dünya Meteoroloji Örgütü: 2024 kayıtlara geçen en sıcak yıl, iklim felaketi için hemen harekete geçmeli!

Dünya Meteoroloji Örgütü: 2024, Kayıtlara Geçen En Sıcak Yıl Oldu

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), yüzey sıcaklığının sanayi öncesi ortalamasının yaklaşık 1,55 derece üzerinde kaydedildiği 2024’ün en sıcak yıl olduğunu doğruladı. WMO, 6 uluslararası kuruluşun verilerine dayanarak hazırladığı, geçen yıl kayıtlara geçen sıcaklığa ilişkin raporunu yayımladı. Raporda, yüzey sıcaklığının 1850-1900 dönemini kapsayan sanayi öncesi ortalamanın yaklaşık 1,55 derece üzerinde kaydedildiği 2024’ün en sıcak yıl olduğu belirtildi. 2015-2014 döneminin, kayıtlara geçen “en sıcak 10 yıl” olduğu belirtilen raporda, küresel ortalama sıcaklığın 1850-1900 ortalamasının 1,5 derece üzerinde olduğu ilk takvim yılının görüldüğü bildirildi.

Raporda, 2024’te, olağanüstü kara ve deniz yüzey sıcaklıkları ile okyanus ısısının görüldüğüne işaret edilerek, Paris Anlaşması’nın uzun vadede küresel sıcaklık artışını 1,5 dereceyle sınırlandırma hedefinin devam ettiği ancak ciddi tehlike altında olduğu kaydedildi. WMO’nun, Mart 2025’te “Küresel İklim Durumu 2024” başlıklı raporunu yayımlayacağı belirtilen raporda, sera gazları, yüzey sıcaklıkları, okyanus ısısı, deniz seviyesinin yükselmesi ve buzul çekilmesi dahil temel iklim değişikliği göstergelerinin tüm ayrıntılarının yer alacağı belirtildi.

“Liderler, İklim Felaketi İçin Hemen Harekete Geçmeli”

Raporda görüşlerine yer verilen BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, WMO’nun raporunun, küresel ısınmanın, somut ve inkar edilemez bir gerçek olduğunu bir kez daha kanıtladığını ifade etti. Bazı yıllardaki sıcaklıkların, sanayi öncesi ortalamanın 1,5 derece üzerinde kaydedilmesinin uzun vadeli hedeflerden vazgeçileceği anlamına gelmediğini kaydeden Guterres, “Bu, doğru yola girmemiz için daha da sıkı mücadele etmemiz gerektiği anlamına gelir. 2024’te görülen kavurucu sıcaklıklar, 2025’te çığır açan iklim eylemi gerektiriyor. İklim felaketinin en kötüsünden kaçınmak için hala zaman var. Ancak liderler hemen harekete geçmeli.” dedi.

WMO Genel Sekreteri Celeste Saulo ise iklimle ilgili tarihi anlar yaşandığına dikkati çekti. Saulo, “Sadece bir veya iki rekor kıran yıl değil (rekor sıcaklıklar açısından) tam 10 yıllık bir seri yaşadık. Buna yıkıcı ve aşırı hava olayları, yükselen deniz seviyeleri ve eriyen buzlar eşlik etti. Bunların hepsi, insan faaliyetleri nedeniyle rekor kıran sera gazı seviyeleriyle desteklendi.” ifadesini kullandı.

Sıcaklık artışının sanayi öncesi döneme göre 1,5 derece fazla ölçüldüğü bir yılın, Paris Anlaşması’nın uzun vadeli hedeflerine ulaşılmadığı anlamına gelmediğini vurgulayan Saulo, “Isınmanın her bir derecesinin önemli olduğunu kabul etmek önemli. 1,5 derecenin altında veya üstünde bir ısınma seviyesi ile küresel ısınmanın her ilave artışı, hayatlarımız, ekonomilerimiz ve gezegenimiz üzerindeki etkileri artırır.” değerlendirmesinde bulundu. (AA)

Related Posts

Zam masasından anlaşma çıkmadı! Kamu işçileri ‘Grev’ dedi

Kamuda toplu sözleşme görüşmeleri sürüyor. Yaklaşık 600 Bin işçinin ücret artışı beklediği Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmelerinde herhangi bir sonuç çıkmadı. TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, “Anlaşma arabulucuyla da sağlanmıyor ise biz grev kararı almak durumundayız” dedi

Trump Suriye kararının perde arkasını anlattı: İsrail’e fikrini sormadım

ABD Başkanı Donald Trump, Orta Doğu turu sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada Suriye politikalarına ilişkin önemli ifadeler kullandı. Başkan Trump, “Suriye’deki yaptırımların kaldırılması konusunda İsrail’in görüşünü almadık” diye konuştu.

Tuncer Bakırhan’dan dikkat çeken ‘Lozan’ açıklaması: ‘Lozan ile çizilen sınırlara ortak vatan diyen birisi Lozan’ın neresini tartışıyor?’

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, “Ortak vatan çağrısı yapılıyor. Ortak vatan çağrısını yapanlar mevcut sınırları kabul ediyorlar. Lozan ile çizilen sınırlara ortak vatan diyen birisi Lozan’ın neresini tartışıyor, Türkiye’nin neresini bölüyor?” dedi.

CHP kurultayı soruşturmasında İmamoğlu dahil 51 kişinin iletişim kayıtları istendi

CHP kurultayı soruşturmasında İmamoğlu dahil 51 kişinin iletişim kayıtları istendi

NATO sularında gergin anlar: Rus jeti ülkeyi alarma geçirdi

Estonya, İngiltere’nin yaptırım listesine aldığı bayraksız ‘Rus gölge filosu’ tankerine müdahale etmeye çalışırken Rusya ‘olayı gözetlemek için’ bir savaş uçağı gönderdi. NATO hava sahasını ihlal eden jetin görüntüleri sosyal medyada paylaşıldı. Estonya “Rusya, yaptırımları aşmak için kullandığı gayriresmi gölge filosunu resmen sahiplendi” dedi.

İran’ın nükleer programı İstanbul’da görüşülecek: 4 ülke masada

İran devlet ajansı IRNA’ya göre Arakçi, Tahran’da yapılan Bakanlar Kurulu toplantısının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bir sonraki tur, dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde olacak ve sanırım cuma günü İstanbul’da düzenlenecek …