Londra’nın iki katı büyüklüğünde! Kuzeye doğru hareket etmeye başladı!

Dünyanın En Büyük Buzdağı Yolculuğa Çıktı

Dünyanın en büyük buzdağı resmen harekete geçti. A23a Büyük Londra’nın iki katı büyüklüğünde ve yaklaşık bir trilyon ton ağırlığındadır. Megaberg 30 yılı aşkın bir süredir deniz tabanında karaya oturmuş durumda ve kısa bir süre önce yerinde dönmeye başladı.

İngiliz Antarktika Araştırması’ndan (BAS) A23a Açıklaması

İngiliz Antarktika Araştırması (BAS) uzmanları A23a’nın Güney Orkney Adaları’nın kuzeyindeki konumundan kurtulduğunu doğruladı. Buzdağı şimdi Güney Okyanusu’nda sürüklenmeye başlarken yeni bir yolculuğa çıkıyor. Londra’nın iki katı olan buzdağı tam 1 trilyon ton ağırlığında. BAS’ta oşinograf olarak görev yapan Dr. Andrew Meijers, “A23a’nın sıkışıp kaldığı dönemlerin ardından yeniden hareket halinde olduğunu görmek heyecan verici” dedi ve ekledi: “Antarktika açıklarında patlayan diğer büyük buzdağlarının izlediği rotayı izleyip izlemeyeceğini merak ediyoruz. Ve daha da önemlisi bunun yerel ekosistem üzerinde nasıl bir etki oluşturacağı…”

Kuzeye Doğru Yolculuğu Başladı

Buzdağı ilk olarak 1986 yılında Antarktika’nın Filchner Buz Sahanlığı’ndan kopmuştu. Daha sonra 2020 yılında kuzeye doğru yavaş yolculuğuna başlamadan önce Weddell Denizi’nde deniz tabanında karaya oturmuş olarak kaldı. Bu yılın Şubat ayında, buzdağı Taylor Sütunu’na hapsoldu – bir deniz dağının üzerinde dönen suyun nesneleri yerinde hapsettiği bir fenomen. Bu durum A23a’nın yerinde dönmesini sağlayarak kuzeye doğru hızla sürüklenmesini geciktirdi. Şimdi, tepedeki uydular tarafından çekilen görüntüler buzdağının serbest kaldığını doğruladı. BAS uzmanları şimdi buzdağının Antarktika Sirkumpolar Akıntısını takip ederek Güney Okyanusu’ndaki yolculuğuna devam etmesini bekliyor. Bu akıntının onu Antarktika’ya bağlı Güney Georgia adasına doğru sürüklemesi muhtemel olarak görülüyor. Bu bölgedeki daha sıcak koşullar muhtemelen A23a’nın daha küçük buzdağlarına ayrılmasına ve sonunda erimesine yol açacaktır.

Dünyayı Nasıl Etkileyecek?

Megaberg, uyduların yanı sıra RRS Sir David Attenborough gemisindeki araştırmacılar tarafından da inceleniyor. Gemide biyojeokimyacı olarak görev yapan Laura Taylor, buzdağının yerel ekosistemler üzerindeki etkisini incelemeyi umuyor. Taylor, “Bu dev buzdağlarının geçtikleri sulara besin sağlayabildiğini, aksi takdirde daha az verimli alanlarda gelişen ekosistemler oluşturabileceğini biliyoruz. Bilmediğimiz şey, belirli buzdağlarının, ölçeklerinin ve kökenlerinin bu süreçte nasıl bir fark oluşturabileceğidir. Buzdağının rotasının arkasında, hemen bitişiğinde ve önünde okyanus yüzey sularından örnekler aldık. Bu örneklerin A23a’nın etrafında nasıl bir yaşam oluşabileceğini ve bunun okyanustaki karbonu ve atmosferle olan dengesini nasıl etkilediğini belirlememize yardımcı olacağı düşünülüyor.

KAYNAK: DAİLY MAİL | HABER7

Related Posts

Apple’dan Vision Pro 2 geliyor

Apple’ın artırılmış gerçeklik başlığı Vision Pro için ilk donanım güncellemesi yaklaşıyor.Apple ile ilgili öngörülerinde sıklıkla haklı çıkan Mark Gurman’ın aktardığı bilgilere göre, yeni Vision Pro modelinde performansı önemli ölçüde artıran M4 işlemci kullanılacak. Şu anki modelde ise M2 işlemci bulunuyor.

Türkiye’nin de aralarında olduğu 30 ülkenin katkısıyla geliştirildi: Yeni nesil meteoroloji uydusu MTG-S1 uzaya başarıyla fırlatıldı

Avrupa’nın yeni nesil hava gözlem uydusu MTG-S1, ABD’nin Cape Canaveral Üssü’nden uzaya gönderildi. MTG-S1, Meteosat Üçüncü Nesil (MTG) Uydu Programı kapsamında önümüzdeki 20 yıl boyunca görev yapacak 6 uydudan biri olacak. Türkiye’nin kurucu üyesi olduğu Avrupa Meteoroloji Uyduları İşletme Teşkilatı (EUMETSAT) tarafından işletilecek uydu, hava tahmini, ani hava olayları takibi ve iklim izleme alanlarında önemli katkılar sunacak. Halihazırda EUMETSAT’ın işlettiği 9 uydudan elde edilen veriler, 30 üye ülkede meteorolojik tahminler ve erken uyarı sistemleri için etkin şekilde kullanılıyor. MTG-S1’in devreye girmesiyle bu kapasite önemli ölçüde artacak.

Bu üç güne dikkat: Dünya tarihinin en kısa günü yaşanacak

Dünyanın dönüşü beklenmedik bir şekilde hızlandı ve gelecek haftalarda tarihteki en kısa günlerden birinin yaşanması bekleniyor. Londra Üniversitesi’nden astrofizikçi Graham Jones; 9 Temmuz, 22 Temmuz ve 5 Ağustos’a dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Bu günlerde dünya, normal süreden 1.30 ila 1.51 milisaniye daha hızlı dönebilir.

Güneş’in üstündeki gizli çizgiler ortaya çıktı

ABD’li bilim insanları, Güneş yüzeyinin şimdiye dek elde edilen en net ve ayrıntılı görüntüsünü kaydetti. Güneş’in yüzeyindeki yapılar ilk kez bu kadar yakından ve berrak bir şekilde incelendi.

BBC’den yapay zeka devine sert uyarı: “Dava ederiz”

Dünyanın en büyük haber kuruluşlarından biri olan BBC, Amerika Birleşik Devletleri merkezli yapay zeka firması Perplexity’ye karşı telif hakkı ihlali nedeniyle yasal süreç başlatma tehdidinde bulundu. BBC, şirketin yapay zeka destekli sohbet …

Ampute Milli Takımı kampa girdi

Polonya’da düzenlenecek özel turnuva öncesinde Ampute Milli Futbol Takımı Kırşehir’de kampa girdi.