Moğol Sarayı Kalıntıları Üzerine Kazılar Başlıyor

Van’da Moğol İmparatorluğu’na Ait Kalıntılar Kazıya Açılıyor

Türk ve Moğol bilim insanları, Van’ın Çaldıran ilçesinde 1260’lı yıllarda Moğol İlhanlı Devleti Hükümdarı Hülagü Han’ın yazlık saray ve yerleşim yeri kalıntılarını keşfetmek için arkeolojik kazı hazırlığına başlıyor.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Türkiyat Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Moğolistan Devlet Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Enstitüsü’nde görevli akademisyenler, Hülagü Han’ın Çaldıran’da kurduğu yazlık sarayla ilgili çalışmalarını tamamladı.

Çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izniyle yürüten 30 kişilik uzman ekip, Çaldıran Ovası’ndaki Hanköy Mahallesi’nde saray ve şehir kalıntılarına rastladı.

Moğolistan Cumhurbaşkanı Khurelsukh Ukhnaa’nın da incelediği tarihi buluntular, bölge ve Moğolistan’da büyük heyecan yarattı.

Türk ve Moğol arkeologlar, yazlık saray ve şehir kalıntılarına ilişkin yeni bulgular elde etmek üzere haziranda arkeolojik kazılara başlayacaklar.

Anadolu’nun İlk ve Tek Örneği

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şaban Doğan, yaptıkları keşfin bölge ve ülke için büyük bir önem taşıdığını belirtti.

Doğan, ekip olarak uzun soluklu arkeolojik kazı çalışmalarına başladıklarını ve İlhanlı Devleti’ne ait birçok kalıntıya ulaştıklarını vurguladı.

Bölgedeki çalışmaların 2023’te daha da genişleyeceğini ve bütün yapıların gün yüzüne çıkarılacağını söyleyen Doğan, bu keşfin Anadolu’nun ilk ve tek örneği olduğunu ifade etti.

Bölgede yapılan sondaj çalışmalarının heyecan verici sonuçlar doğrultusunda devam edeceğini aktaran Doğan, kazıların her yıl detaylı bir şekilde sürdürüleceğini belirtti.

Zemini Sıkılaştırıp Üzerine Saray İnşa Edilmiş

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Fiziki Coğrafya Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serdar Vardar, bölgede yapılan sondaj çalışmalarının verimli sonuçlar verdiğini dile getirdi.

Vardar, burada zeminin sıkılaştırılarak üzerine saray inşa edildiğini ve bu teknolojinin sadece Moğolistan’da benzerlerinin bulunduğunu söyledi.

Burası İki Ülke Arasında Bir Köprü Olacak

Alanda çalışma yapan Türk İslam Arkeolojisi Ana Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Munkhtulga Rinchinkhorol, kazı çalışmaları sonucunda yapıların daha belirgin hale geleceğini belirtti.

Rinchinkhorol, buradaki teknolojinin Orta Asya’ya ait olduğunu vurgulayarak, bu keşfin Türkiye ve Moğolistan arasındaki tarih ve arkeoloji ilişkilerini güçlendireceğini ifade etti.

Pek Çok Yapı Köyün İçinde Kalmış

Türk İslam Arkeolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Anıl Yılmaz da yapılan kazıların daha belirleyici yapıları gün yüzüne çıkaracağını belirtti.

Yılmaz, bu alanın çok geniş olduğunu ve buradaki yapıların Anadolu’da eşi benzeri olmadığını söyleyerek, yapıların tamamının gün yüzüne çıkarılması için çalışmaların genişletileceğini aktardı.

Related Posts

Petrol sondaj kuyusundaki patlamadan sonra şirketten açıklama

Diyarbakır’da petrol sondaj kuyusundaki patlamada 7 kişi yaralanmıştı.

Kadın cinayetlerinde tarihi adım: Ömür boyu hapis kararı

İtalya’da Senato’dan geçen ve tüm siyasi grupları birleştiren yeni yasa tasarısı, kadın cinayetlerinin faillerini ömür boyu hapisle cezalandırıyor.

Şampiyonlar Ligi maçları ne zaman başlıyor? 2025 UEFA Şampiyonlar Ligi takvimi belli oldu

Avrupa futbolunun en prestijli organizasyonu olan UEFA Şampiyonlar Ligi’nde 2025 sezonunun başlangıç tarihi belli oldu. Yeni sezonda da milyonları ekran başına kilitleyecek mücadeleler, futbolseverlere unutulmaz anlar yaşatacak. Şampiyonlar Ligi’nde bu yıl temsilcimiz Fenerbahçe ve Galatasaray yer alıyor. Fenerbahçe 3. eleme turu ve play-offları geçmesi halinde gruplara kalacak. Galatasaray ise Şampiyonlar Ligi’ne direkt gruplardan katılacak. Peki, Şampiyonlar Ligi ne zaman başlıyor?

Fatih Erbakan sosyal medyanın dilinde! Espriler havada uçuşuyor

Fatih Erbakan’ın tatil sonrası bronzlaşmış haliyle gündem oldu. Ahmet Davutoğlu ziyareti sırasında kaydedilen görüntüler üzerine kullanıcılar “Acun mu çağırdı?”, “Ben Çad başbakanı sandım” gibi esprili yorumlarla mizah yarışına girdi.

Çırağan’da ‘mucize’ çıkmadı: Esir takası kararı

İstanbul’daki üçüncü tur barış görüşmelerinin ardından Ukrayna heyeti, Türkiye’ye teşekkür etti; ağustos sonuna kadar liderler düzeyinde görüşme çağrısı yaptı. Rusya ise siyasi, insani ve askeri alanlarda üç çevrimiçi çalışma grubu kurulmasını önerdi.

Yunanistan düğmeye bastı, onlarca Türk mültecinin iltica statüsü iptal ediliyor

Yunanistan, ülkede artan Türk mafyası faaliyetleri nedeniyle alarma geçti. Onlarca Türk mültecinin iltica statüsü iptal edilmeye, suça karışanlar ise sınır dışı yapılmaya başlandı.