Türkiye hava havasında 1 yılda 2,2 milyon uçak: 14 saniyede bir geçiş

Türkiye’nin Hava Ulaşımı Alanında Önemli Artışlar Yaşandı!

Son yıllarda uçakla seyahat eden yolcu sayısında DHMİ Genel Müdürlüğü verilerine göre önemli bir artış yaşandı. Türkiye’nin hava ulaşımı alanında anlaşma yaptığı ülke sayısı 81’den 175’e yükseldi. 2002’de dış hatlarda 50 ülkede 60 noktaya uçuş gerçekleştirilirken, uçuş ağına 289 yeni nokta eklenmesiyle 132 ülkede 349 noktaya ulaşıldı.

AA’nın aktardığına göre; iç ve dış hatlarda 2002’de yaklaşık 34,5 milyon olan yolcu sayısı, 2024 sonunda 230,2 milyonun üzerine çıktı. İç hat uçak trafiği 2024 sonunda 902 bin 78, dış hat uçak trafiği ise 866 bin 779 oldu.

Türk hava sahasında geçen yıl gerçekleşen uçuş sayısı 521 bin 724’ü transit üst geçiş olmak üzere 2 milyon 290 bin 581’i buldu. Böylece, Türkiye semalarından her 14 saniyede bir uçak geçti. Transit üst geçiş sayısı da geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 5,5 arttı.

Ticari uçuş sayısı 1 milyon 412 bin 238 olarak kaydedilirken, iniş-kalkış yapan uçakların yüzde 62’sini bu uçuşlar oluşturdu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin tarih boyunca coğrafi ve kültürel olarak kıtaların, medeniyetlerin ve kadim ulaşım koridorlarının kesişme noktasında yer aldığını belirtti. 2002’de 26 olan aktif havalimanı sayısı 2024 sonunda 58’e yükseldi.

Uraloğlu, Türkiye’nin havacılık sektöründe uluslararası alanda başarılar elde ettiğini ve dünyanın en geniş uçuş ağına sahip ülkeleri arasına girmesini sağladıklarını söyledi. Havacılık sektörüne yapılan yatırımlarla hava yolunun “halkın yolu” haline geldiğini vurgulayan Uraloğlu, “4 saatlik uçuş mesafesiyle 1,5 milyar insanın yaşadığı ve 51,2 trilyon dolar gayrisafi milli hasılaya sahip 67 ülkenin merkezindeyiz” dedi.

Havacılık sektörüne yönelik yatırımlara devam edeceklerine dikkat çeken Uraloğlu, Türk sivil havacılığının küresel ölçekte yükselen yıldız olmasını ve yolcu memnuniyeti odaklı hizmetlerin kalite çıtasını yükseltmeyi hedeflediklerini belirtti.

(ANADOLU AJANSI)

Related Posts

Türk zırhlısı COBRA II, Romanya görevine hazırlanıyor

Otokar, Türkiye’nin tek kalemde aldığı en büyük zırhlı araç ihracatı sözleşmesi kapsamında COBRA II 4×4 araçları ilk teslimata hazırlıyor.

Karbonsuz üretim için güç birliği

Çelik sanayinin yeşil dönüşümüne yön vermek amacıyla düzenlenen “Yeşil Çelik Zirvesi – Green Steel Summit 2025”, kamu, sanayi, finans, enerji ve teknoloji dünyasından üst düzey temsilcileri bir araya getirdi.

TCMB döviz rezervlerinde 7 hafta süren düşüş sonlandı

TCMB döviz rezervlerinde 7 hafta süren düşüş sonlandı

Bakan Kacır: Stratejik yatırımları çok daha güçlü ve hedef odaklı destekleyeceğiz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, yeni nesil teşvik modelinde son aşamaya geldiklerini belirterek, “Sanayimize teknoloji ve katma değer bakımından sıçrama yaşatacak stratejik yatırımları çok daha güçlü ve hedef odaklı destekleyeceğiz” dedi.

Konut alırken dikkat: İşte yeni faiz oranları

Yeni yılla birlikte konut kredilerinde başlayan faiz düşüşü, Mart ayı itibarıyla yerini yükselişe bıraktı. Özellikle mart ortalarından sonra, bankalarda neredeyse tüm kredi türlerinde faiz artışları gözlendi. Özel bankaların en düşük konut kredisi faiz oranı yüzde 3.10-3.20 seviyelerine kadar yükseldi.

Türkiye’nin ‘elektronik harp’ gücü: Avrupa kapımızı çalabilir

Orduların en kritik kabiliyetlerinden olan elektronik harp meselesinde Türkiye dünyanın sayılı ülkeleri arasında. Karada, havada ve denizde halihazırda kullanılan çok farklı milli sistemler var. Uzmanlar, askeri açıdan kendi ayakları üstünde durmayı hedefleyen Avrupa’nın elektronik harp teknolojisi için Ankara’nın kapısını çalabileceği görüşünde.